Новини
19 Грудня 2019
586

Початок кінця: Палата представників парламенту США проголосувала за імпічмент Трампу

Остаточне рішення за Сенатом, який ймовірно розглядатиме питання вже у січні

У США, палата представників парламенту проголосувала за імпічмент президента США Дональда Трампа, повідомляє Forbes.

Контекст. Конгресмени голосували окремо за кожну із двох статей імпічменту.

– За відсторонення президента від влади через “перевищення повноважень” проголосувало 230 осіб із 435 членів палати, при цьому 197 виступили проти (зокрема два демократи).

– За звинуваченням у “перешкоджанні роботі Конгресу США” за імпічмент проголосувало 229 осіб, проти – 198 (у тому числі три демократи). Як і очікувалося імпічмент Трампа підтримали майже всі демократи, натомість усі республіканці висловилися проти.

У чому звинувачують. Мова йде про два офіційні звинувачення в скоєнні “особливо тяжких злочинів” — це одна з трьох (окрім державної зради й підкупу) підстав для оголошення імпічменту президенту США, які визначені Конституцією країни.

– Перше стосується зловживання владою задля політичної вигоди. Зокрема, Трампа звинувачують у тому, що він ніби то тиснув на президента України Володимира Зеленського під час телефонної розмови у липні, щоб домогтися антикорупційного розслідування стосовно колишнього віцепрезидента США Джо Байдена і його сина Хантера.

До речі, Байден висунувся на вибори президента США у 2020 році та може стати кандидатом від Демократичної партії й суперником Трампа.

– Друге стосується перешкоджання роботі Конгресу, а саме розслідуванням ним незаконних дій Трампа. Президент США заборонив співробітникам своєї адміністрації брати участь у слуханнях у ході процесу імпічменту.

Трамп у свою чергу всі звинувачення заперечує. “Він називає процес імпічменту новим полюванням на відьом і спробою держперевороту”, – зазначає видання.

Білий дім опублікував стенограму розмови Трампа та Зеленського, а потім і розшифровку найпершого діалогу двох президентів, який відбувся за три місяці до липневого.

Що далі. Остаточне рішення щодо імпічменту Трампу буде прийнято Сенатом, до якого направлять усі необхідні документи. Загалом весь процес схожий на судовий: сенат виступить у ролі присяжних, а палата представників – у ролі звинувачення.

Для позбавлення Трампа посади необхідно дві третини голосів сенаторів (67 осіб). У сенаті США 100 осіб: 53 республіканця, 45 демократів і два незалежних.

Для усунення Трампа з посади потрібна згода всіх демократів і незалежних сенаторів, а також підтримка як мінімум 20 республіканців. Сенат, ймовірно, займеться цим питанням у січні.

Скандали президента. Дональд Трамп займає пост президента США з січня 2017 року. За цей час найгучнішим скандалом стала доповідь спецпрокурора Роберта Мюллера щодо розслідування “російського втручання” у вибори в США 2016 року.

Комісія не виявила ознак змови Трампа з російською владою, але визначила, що Росія втручалася у вибори. У свою чергу російська влада всі звинувачення щодо втручання у вибори заперечували.

Історичні дані. У процесі імпічменту жоден президент США не був відлучений від президентського крісла. У 1998 році імпічмент був оголошений Ендрю Джонсону, 1998 році – Біллу Клінтону. Проте сенат став на їх сторону, тому лідери допрацювали до кінця терміну. Річард Ніксон пішов у відставку добровільно до закінчення процесу імпічменту.

Нагадаємо, наприкінці вересня палата представників американського конгресу розпочала процедуру імпічменту президента Дональда Трампа. Тоді шести комітетам було надано вказівку приступити до проведення власних розслідувань.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram