Новини
25 Травня 2020
1 026

Платіжна система Square Джека Дорсі через пандемію стала перетворюватися в онлайн-банк

Акції компанії наближаються до своїх докризових пікових значень, обганяючи індекс S & P 500

Після запуску мобільного додатка для грошових переказів Cash App у квітні 2013 р. платіжна система Square почала поступово перетворюватися в повноцінний онлайн-банк. Зараз керівництво Square впевнене в тому, що пандемія COVID-19 — це відмінна можливість прискорити цей процес, пише Forbes.

До початку 2018 р. користувачі Square вже могли зберігати в Cash App гроші, оплачувати в ньому онлайн-покупки, інвестувати в акції та купувати біткоїни. Два місяці тому генеральний директор Square Джек Дорсі розповів у Twitter, що користувачі можуть використовувати Cash App, щоб швидше отримати одноразову виплату від уряду США в розмірі $1,2 тис.

Платіжна система Square почала співпрацювати з декількома банками, в результаті чого кількість користувачів Cash App, що мають можливість відкрити онлайн-вклад для отримання фінансової допомоги, зросла з 3 млн до 14 млн осіб.

“За квітень обсяг прямих переказів коштів на вклади в додатку Cash App досяг рекордного рівня”, — написав Дорсі в щорічному листі акціонерам, опублікованому в цьому місяці. Зараз користувачі Cash App тримають на рахунках $1,3 млрд.

На цьому тижні аналітики Credit Suisse повідомили, що можливістю прямого перекладу на онлайн-вклад в додатку Cash App могли скористатися 1,2 млн осіб. В кінці березня лише у 500 тис. користувачів Cash App був внесок у додатку. Для порівняння, через онлайн-банк Chime, в якому 5,3 млн осіб відкрили 8 млн рахунків, цією можливістю скористалися приблизно 2 млн користувачів.

За словами аналітика Credit Suisse Тімоті Чіодо, Square зробить все можливе, щоб стати повноцінним онлайн-банком: незабаром мова йтиме не тільки про онлайн-вклади, але й про введення інших привабливих функцій.

“Ми вважаємо, що вони додадуть інструменти планування бюджету і функцію електронної оплати рахунків”, — зазначає Чіодо. На його думку, в майбутньому у користувачів Cash App також з’явиться можливість завести кредитну карту й оформити розстрочку.

Збільшуючи кількість доступних функцій, Square намагається підвищити свою прибутковість шляхом тієї ж стратегії, яку багато банків використовували протягом кількох століть: залучити нових користувачів шляхом однієї функції, а потім змусити їх доплачувати за можливість користуватися іншими.

Наприклад, в додатку Cash App можна без комісії купити акцію або переказати гроші одному. Але для того, щоб миттєво переказувати гроші на свій банківський рахунок, потрібно заплатити 1,5% від суми. При цьому ще торік комісія за подібний переклад становила 1%.

Доходи додатка Cash App за 2019 р. склали $589 млн. За оцінками Credit Suisse, приблизно половина цієї суми припала на подібні комісії за миттєві перекази. Аналітики банку припускають, що до 2023 р. валовий дохід Cash App збільшиться з $1 млрд до $2 млрд, що може скласти половину загального прибутку Square.

Один із головних інвесторів Square, нью-йоркська інвестиційна компанія Ark стверджує, що компанія Джека Дорсі становить велику загрозу традиційним банкам. Річ у тім, що Square витрачає набагато менше коштів на залучення нових клієнтів. За даними Ark, один новий клієнт обходиться Cash App приблизно в $20. Водночас традиційні банки витрачають на це близько $1000 на людину.

Головне питання полягає в тому, скільки грошей ці клієнти принесуть бізнесу. Роздрібним банкам середній клієнт приносить від $1500 (за оцінками Ark) до $4000 (дані аналітичної компанії Novantas).

У випадку з онлайн-банками, вважає Ark, цінність одного клієнта онлайн-банку може скласти до $900 за вісім років. Проте ця цифра може значно коливатися в міру того, як онлайн-банки будуть додавати нові функції.

Інвестори були вражені недавнім прогресом Cash App. Після того, як 6 травня Square відзвітував про отриманий у першому кварталі прибуток, акції компанії подорожчали на 10%. Зараз вартість акцій Square всього на 4% нижче показника від 19 лютого, коли ціна за папір досягла максимального значення перед обвалом. Для порівняння, за той же період фондовий індекс S & P 500 впав на 13%.

Нагадаємо, за три роки президентства Дональда Трампа статок співзасновника Twitter Джека Дорсі збільшився майже на 240%, з $1,3 млрд до $4,4 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram