Новини
3 Травня 2021
559

Пластик для тату: Як тіло людини може врятувати від шкідливих речовин

Наразі зроблено тільки одне татуювання за допомогою біопереробного пристрою

Люди поглинають все більше пластика. Викинуті пляшки з-під води розпадаються на мікрочастинки, що забруднюють навколишнє середовище. Тільки в океанах міститься близько 150 млн т пластику. Потім ми з’їдаємо 50 тис. його шматочків на рік, які, як було виявлено, накопичуються в печінці, нирках і легенях. Проте люди все ще не усвідомлюють довгострокової шкоди пластика для здоров’я.

Що було б, якби наше тіло могло переробляти пластик, аби він не потрапляв на звалища та океани? Це питання поставив Метью Харкнесс, кандидат наук з філософії, мистецтву, дизайну й медіа Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї.

У межах проєкту він використовував біопереробний пристрій (Biorecycling Machine), створений на основі концепції тату-машинки з відкритим вихідним кодом, який знайшов на GitHub. Харкнесс роздрукував його на 3D-принтері й додав оригінальних чорнил з фізрозчину та подрібненого пластику.

Ідея полягає в тому, що після нанесення татуювання з таким чорнилом тіло перетворюється в переробну машину та протягом шести місяців руйнуватиме пластик на нешкідливі побічні продукти, які зазвичай виробляє організм (молочна кислота, вуглекислий газ і вода).

Фото: Метью Харкнесс

Однак такий підхід працює тільки з певним видом біопластику, який вважається безпечним для людського організму. Він не ефективний для пластмаси з нафти, з якої виготовляються, наприклад, пакети, що переповнюють океани.

Проєкт не призначений для того, аби стати комерційним продуктом. Він покликаний підштовхнути людей на переосмислення загальноприйнятих цінностей. За словами Харкнесса, він відсилає до руху Reduce, Reuse, Recycle (Скорочуй. Використовуй повторно. Рециркулюй), який розпочався ще у 1970-х роках: “Ця кампанія перекладала відповідальність за переробку пластику на споживачів, а проєкт Biorecycling Machine доводить цю концепцію до крайності”.

Фото: Метью Харкнесс

Несправедливий тиск на споживачів продовжує зростати. Різні види пластикових продуктів позначаються як придатні для переробки. Однак на ділі багато з них відправляються на звалище. Це пов’язано з тим, що місцевим центрам переробки, як правило, не вистачає технологій та фінансування.

Фото: Метью Харкнесс

Проєкт зосереджений на полілактиді (PLA) — прозорий пластик, що отримується з кукурудзяного крохмалю. PLA поширений у 3D-друку та у загальному вважається безпечним для людського організму.

Харкнесс зазначає, що він широко використовується у медичних цілях, наприклад для виготовлення імплантатів, і природним чином руйнується в організмі. Однак це не означає, що PLA не впливає на здоров’я: дослідження 2019 року показало негативний вплив на органічні тканини мишей.

Наразі Харкнесс зробив лише одне татуювання за допомогою біопереробного пристрою, але звичайним чорнилом. Він побоюється, що в отриманому пластику є невідомі хімічні забруднювачі. Однак якщо проєкт все ж розширюватиметься, Харкнесс пропонує альтернативу: замість людей такі татуювання можна робити свиням, козам і великій рогатій худобі.

Раніше Investory News писали, що у Великій Британії заборонили пластикові трубочки та ватні палички, яких британці щорічно використовують близько 4,7 млрд.

Нагадаємо, біопластик так само токсичний, як і інші види пластика. Продукти на основі целюлози та крохмалю містять найбільше хімікатів.

Джерело: RusBase

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram