Новини
31 Жовтня 2019
1 205

“Південмаш” отримає замовлення від американської компанії Firefly на $15 мільйонів

Компанія зробила велике замовлення на виготовлення ракетних деталей

Фото: Південмаш

“Південний машинобудівний завод” імені О. М. Макарова” і американська аерокосмічна компанія Firefly Aerospace домовилися про співпрацю. Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook Глава аналітичного центру “Ейдос” Віктор Таран.

Приватна компанія Firefly Aerospace зробила велике замовлення на виготовлення ракетних деталей.

“Маленька перемога трапилася буквально тиждень тому, коли американська аерокосмічна компанія Firefly Aerospace, яка співпрацює з NASA і BBC США, зробила замовлення “Південмашу” на серійне виробництво ракетних деталей, серед яких 100 камер згоряння, 500 штук агрегатів автоматики та 40 турбонасосів. За попередніми даними, з урахуванням обсягів, фахівці “Південмашу” оцінюють угоду в $15 млн. І така співпраця стала можливою, завдяки прийнятому місяць назад закону про приватний космос”, — написав експерт.

Також Таран зазначив, що цієї суми буде достатньо, щоб покрити поточні борги “Південмашу”.

“Загальний борг Південного машинобудівного заводу, який свого часу сконструював серію знаменитих “Зеніту”, на сьогодні становить 375 млн грн, у тому числі борги із зарплати, електроенергію і податки. Зараз завод знаходиться в жалюгідному стані. Одне з цільових призначень КБ “Південного” було забезпечення постійного робочого завантаження “Південмашу”, але цього за роки української незалежності так і не відбулося. “Південне” успішно торгує із західними країнами своїми інтелектуальними напрацюваннями часів Хрущова. До 2014 року “Південмаш” так-сяк існував на російських замовленнях. Тепер же в робочих цехах дзвенить гнітюча тиша, а люди сидять без зарплат”, — написав аналітик.

У березні цього року приватне аерокосмічне підприємство Firefly Aerospace (США) провело успішний тест двигуна першого ступеня українсько-американської космічної ракети Alpha.

Нагадаємо також, напередодні президент Володимир Зеленський підписав закон № 143-IX, яким змінив державне регулювання космічної діяльності. Закон також дозволяє космічні запуски приватним підприємствам.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram