Думки
14 Квітня 2021
891

Пітер Діамандіс: Незабаром ми не зможемо уявити своє життя без доповненої реальності, безпілотників і штучного інтелекту

Футуролог, бізнесмен, співзасновник п’ятнадцяти компаній, зокрема фонду X-Prize, Університету сингулярності та компанії Planetary Resources — про те, як протягом найближчого десятиліття технологічні досягнення накладуться одне на одне й затьмарять за масштабом і впливом десятиріччя нещодавніх проривів: 20 прогнозів на 2020 роки

1. Зростання світового добробуту

Найближчими роками кількість людей, що живуть за межею бідності, продовжить скорочуватися, а кількість людей із середнім доходом — зростатиме. Цей тренд пов’язаний зі збільшенням швидкості та здешевленням комунікації, повсюдним впровадженням штучного інтелекту у сфері хмарних технологій, доступністю освіти та медицини з використанням штучного інтелекту (ШІ), що постійно зростає.

Товари та послуги повсякденного використання (фінанси, страховка, освіта та розваги) переходять в онлайн, стають безплатними та доступними мільярдам користувачів на мобільних пристроях.

2. Глобальний зв’язок з’єднає всіх, усе та повсюди за наднизькими цінами

Збільшення ліцензійних і неліцензійних мереж 5G і запуск глобальних супутникових мереж (OneWeb, Starlink) дозволить дешево та повсюдно залишатися на зв’язку всім охочим, не говорячи про трильйони підключених до мережі пристроїв. Сьогодні високошвидкісний зв’язок надає доступ до інтернету трьом мільярдам нових користувачів, що приносить світовій економіці додаткові $10 трлн.

3. Середня тривалість життя збільшиться на 10 і більше років

Декілька революційних біотех-проєктів і фармацевтичних рішень вийдуть на споживчий ринок найближчими десятиліттями, що дозволить збільшити середню тривалість життя на декілька років. А з розвитком машинного навчання створювати нові препарати, готові до клінічних випробувань, зможе й штучний інтелект.

4. Зростання доступності капіталу у всьому світі

Міжнародні потоки капіталу, інвестиції в суверенні фонди та обсяг венчурного капіталу досягли рекордних показників, і продовжать зростати в майбутньому. Надлишок капіталу призведе до фінансування “божевільних” підприємницьких ідей, які, своєю чергою, прискорять інновації. До 2025 року збори краудфандінгом досягнуть $300 млрд, що демократизує доступ до капіталу для підприємців у всьому світі.

5. Доповнена реальність й інтернет будуть повсюди

З’єднання доповненої реальності та мереж 5G змінить наш спосіб життя, трансформувавши кожну галузь — від роздрібної торгівлі та реклами до освіти та розваг. Споживачі гратимуться, вчитимуться й робитимуть покупки в новому повністю віртуальному світі.

6. Усе навколо стане “розумним”

Ціна мікросхем різко знизиться з ростом світового попиту на них, що у поєднанні з розгортанням високошвидкісних мереж наблизить нас до десятиріччя, коли кожен пристрій стане “розумним”.

Дитячі іграшки запам’ятовуватимуть обличчя та імена власників. Дрони — безпечно й уважно стежитимуть за всіма дітьми на дні народження. Уся техніка реагуватиме на голосові команди та передбачатиме наші потреби.

7. Штучний інтелект зрівняється з людським

Як передбачав футуролог Рей Курцвейл, ШІ досягне рівня людського інтелекту вже цього десятиліття — до 2030 року. Протягом 2020-х років алгоритми штучного інтелекту й інструменти машинного навчання все частіше створюватимуться з відкритим вихідним кодом, що дозволить будь-якій людині розвивати ці алгоритми, а також оперативно створювати спільні проєкти з іншими фахівцями, не витрачаючи при цьому ресурси.

8. Люди активно співпрацюватимуть з іноземними інвестиціями

Зростання платформ “ШІ як послуги” (AIaaS) дозволить людям спільно працювати зі штучним інтелектом у всіх галузях. Штучний інтелект стане невіддільною частиною повсякденних бізнес-операцій. Він допомагатиме людям виконувати творчі завдання, генерувати нові ідеї, займатися інноваційними проєктами та досягати раніше неможливих цілей.

9. Велика частина людей розпочне використовувати системи типу JARVIS

Незабаром сервіси Alexa, Google Home й Apple Homepod вийдуть за межі будинку та стануть частиною вашого мозку. Уявіть безпечне ПО типу JARVIS (вигаданий штучний інтелект з коміксів Marvel) з дозволом прослуховувати ваші дзвінки, читати електронну пошту, відстежувати хімічний склад крові.

З доступом до таких даних нове ПЗ зможе вивчати ваші уподобання, передбачати потреби та поведінку, робити для вас покупки, стежити за здоров’ям, допомагати у досягненні короткострокових і довгострокових цілей.

У деяких сферах партнерство з іноземними інвестиціями стане обов’язковим. Наприклад, у майбутньому постановка діагнозів без консультації з алгоритмом вважатиметься халатністю. 

10. Надлишок дешевої поновлюваної енергії у всьому світі

Розвиток сонячних, вітрових, геотермальних, гідроелектричних і ядерних електростанцій надасть людству дешеві та повсюдні джерела відновлюваної енергії. Ціна за 1 кВт·год з поновлюваними джерелами енергії впаде нижче 1¢, що призведе до витіснення здебільшого викопного палива в усьому світі. Найбідніші країни, які до того ж і найсонячніші, купатимуться в надлишку енергії, як наразі — у сонячних променях.

11. Галузь страхування перейде до моделі “запобігання ризику”

Сьогодні страховка від пожежі покриває збитки після того, як ваш будинок згорів. Страховка за життя виплачується родичам після вашої смерті, а медична страховка — тільки після того, як ви захворіли.

У наступному десятилітті нове покоління страхових компаній використовуватиме машинне навчання, повсюдні датчики, дешеве секвенування геному й досягнення робототехніки для того, щоб виявляти ризики, запобігати катастрофи та гарантувати безпеку ще до будь-яких витрат.

12. Безпілотники та автомобілі, що літають змінять наше уявлення про подорожі

Безпілотні автомобілі, автопарки машин для різних ситуацій та повітряні перевезення (автомобілі, що літають) найближчими десятиліттями стануть доступними у всіх мегаполісах. Вартість перевезень знизиться у три-чотири рази, що змінить ринок нерухомості, фінансів, страхування, матеріалів і міського планування. Те, де ви живете, працюєте та як проводите вільний час, зміниться докорінно. Ваші діти й літні батьки ніколи не водитимуть автівку. 

13. Виробництво та доставка “по запиту” створять “миттєву економіку речей”

Міські жителі матимуть можливість “миттєвого виконання” замовлень, коли служби доставки з дронів і роботів розпочне доставляти замовлення зі складів місцевих постачальників прямо до порога.

Розвиток регіональних цифрових виробництв за запитом (ферми 3D-друку) дозволить отримувати індивідуальні продукти у лічені години в будь-якій точці світу та у будь-який час.

14. У людей з’явиться здатність впізнавати що завгодно у будь-який час і у будь-якому місці

Ми наближаємося до епохи, коли 100 млрд датчиків (інтернет всього, IoE) постійно контролюватимуть всі аспекти нашого життя. Супутники для отримання зображень з будь-якої точки світу, дрони, безпілотники, камери з доповненою реальністю — все це стане частиною глобальної сенсорної матриці, яка дозволить нам дізнаватися що завгодно у будь-якому місці та у будь-який час.

 15. Зміни в індустрії реклами

Коли алгоритми стануть частиною повсякденного життя, особистий ШІ розпочне розуміти бажання користувачів краще них самих. Ми станемо покладатися на штучний інтелект у прийнятті рішень щодо купівлі: він робитиме їх на основі наших бажань і підслуханих розмов. Рекламна індустрія, яка зазвичай конкурує за вашу увагу, ледь зможе впливати на персональний ШІ.

16. Клітинне сільське господарство переміститься з лабораторій у центральні міста

У найближче десятиліття ми станемо свідками народження найетичнішої, живильної й екологічно стійкої системи виробництва білка, розробленої людством. Клітинне сільське господарство дозволить вирощувати яловичину, курку та рибу зі стовбурових клітин з набагато вищим вмістом поживних речовин і значно меншим впливом на навколишнє середовище, ніж традиційне тваринництво.

17. Інтерфейси “мозок-комп’ютер” стануть доступні для загального використання

Футуролог Рей Курцвейл стверджує, що у середині 2030-х ми розпочнемо підключати неокортекс людини до хмари. У наступному десятилітті намічається величезний прогрес у цьому напрямку. Першою чергою це буде корисно пацієнтам з травмами спинного мозку — вони зможуть відновити як сенсорну здатність, так і контроль над моторикою. Однак за допомогою інтерфейсу “мозок-комп’ютер” можна не тільки допомогти важкохворим людям, а й доповнювати свої базові когнітивні здібності — пам’ять і навіть інтелект.

18. VR перетворить роздрібну торгівлю та угоди з нерухомості

VR-гарнітура з високою якістю картинки дозволить здійснювати покупки, не виходячи з дому. Потрібен новий наряд? Ваш ШІ знає точні розміри та може організувати показ мод з вашим аватаром на віртуальному подіумі. Хочете подивитися, як ваші меблі виглядатимуть у новому будинку? Без проблем! Персональний ШІ може заповнити нову квартиру віртуальними копіями інтер’єру та провести екскурсію.

19. Фокус на сталий розвиток і турботу про навколишнє середовище

Зростання екологічної обізнаності та стурбованості глобальним потеплінням змусить компанії вкладати кошти у сталий розвиток. Вони робитимуть це не тільки через турботу про природу, а й у маркетингових цілях. Прориви у матеріалознавстві, зроблені ШІ, дозволять компаніям значно скоротити обсяги забруднення навколишнього середовища. Відходи однієї компанії стануть цінним ресурсом для іншої.

20. CRISPR і генна терапія зведуть число захворювань до мінімуму

CRISPR/Cas9 — інструмент редагування геномів, заснований на імунній системі бактерій, який біологи пристосували для внесення змін у ДНК. Вже сьогодні людство вміє лікувати інфекційні захворювання різної складності від ВІЛ до лихоманки Ебола.

Крім того, технології редагування генів продовжують удосконалюватися, стаючи точнішими та простішими у використанні, дозволяючи сім’ям лікувати й у кінцевому підсумку виліковувати сотні спадкових генетичних захворювань.

Джерело: РБК

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram