Новини
3 Квітня 2020
952

Після твіту Трампа ціна на нафту злетіла на 47%

Президента США натякнув на швидке перемир’я в ціновій війні Росії та Саудівської Аравії

Вартість червневих контрактів на нафту Brent на торгах у Лондоні в четвер, 2 квітня, у моменті досягала $36,29 за барель – це на 46,7% дорожче, ніж на закритті торгів у середу. Ціна ф’ючерсів на американську нафту WTI злетіла на 35%, до $27,39. Пізніше ціни відкотилися від пікових рівнів, на вечір Brent коштувала $29,71 (+ 20% до попереднього закриття), WTI – $25,18 (+23,98%), повідомляє Forbes.

За інформацією Reuters, різке зростання котирувань спровокував президент США Дональд Трамп своїм твітом. Він написав, що мав розмову з наслідним принцом Саудівської Аравії Мохаммедом ібн Салманом, “який поговорив з президентом Росії Путіним”.

“Я очікую і сподіваюся на те, що вони скоротять (видобуток – Ред.) приблизно на 10 млн барелів, а може і значно сильніше. Якщо це станеться, це буде відмінно для нафтогазової галузі!”, – написав Трамп. І додав, що скорочення видобутку може скласти й 15 млн барелів. “Хороші (відмінні) новини для всіх!”, – підкреслив американський президент.

Своєю чергою Кремль інформацію Трампа про телефонну розмову Путіна з принцом Саудівської Аравії спростував. “Ні. Не було такої розмови”, – заявив прес-секретар глави держави Дмитро Пєсков, повідомляють “РИА Новости”.

Як зазначає Reuters, і Росія, і Саудівська Аравія дали сигнал щодо готовності співпрацювати для стабілізації ситуації на нафтовому ринку. Напередодні президент Росії Володимир Путін заявив, що основним виробникам і споживачам нафти потрібно виробити рішення, які пом’якшать ситуацію.

Він повідомив, що російська сторона обговорювала це “і всередині країни, і на міжнародному рівні” – з партнерами в ОПЕК. “І зовсім нещодавно я обговорював це питання з президентом Сполучених Штатів”, – додав Путін.

Про те, що Ер-Ріяд підтримує ідею взаємодії виробників нафти, Reuters заявило високопоставлене джерело, знайоме з планами близькосхідного королівства. Після твіту Трампа Саудівська Аравія закликала членів ОПЕК і виробників нафти, що не входять в картель, провести екстрену зустріч, аби “спробувати досягти справедливої угоди для відновлення балансу на ринку нафти”.

Нагадаємо, нафтові трейдери прогнозують погіршення ситуації на світовому нафтовому ринку. Деякі з них вважають, що ціни на нафту можуть опуститися до $20 за барель, а при найнесприятливішій ситуації – до $5.

Через падіння цін на нафту Саудівська Аравія почала скорочувати витрати бюджету поточного року. Наразі постраждали найменш значущі статті, які втратили фінансування на 50 млрд реалів ($13,32 млрд). У сукупності ця сума становить менш як 5% бюджету.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram