Новини
24 Грудня 2021
833

Після рекордного стрибка ціни на газ у Європі обвалилися на 40%

Запаси в підземних сховищах знизилися до 57,5% від місткості

Вітер, що посилився, підвищив вироблення вітряної генерації й за останні два дні обвалив ціни на газ у Європі на третину від історичного максимуму 21 грудня 2021 року, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Оновлений прогноз погоди обіцяє регіону сильну відлигу останніми днями року”, — зазначає видання.

Згідно з даними асоціації WindEurope, внесок вітрової генерації у вироблення електроенергії в Європі 23 грудня зріс до 13,8% після тримісячного мінімуму у 5,52% 21 грудня. “Минулого тижня внесок вітряків у вироблення електроенергії в Європі становив у середньому 13,7%”, — йдеться у повідомленні.

У четвер, 23 грудня, торги газом (контракт “на день вперед”) на TTF завершилися на рівні $1485 за тис. куб. Вранці 24 грудня січневий ф’ючерс на TTF на біржі ICE Futures торгується на рівні $1300 за тис. куб.

“Запаси газу в підземних сховищах Європи впали до 57,5% від місткості (дані на ранок четверга, 23 грудня) — це на 17,3% нижче за середнє значення за останні п’ять років”, — повідомляє Gas Infrastructure Europe.

За газову добу 22 грудня відбір газу з ПСГ Європи становив 776 млн куб. м, що є максимальним показником початку сезону відбору.

Нагадаємо, у вівторок, 21 грудня, ціни на газ у Європі досягли $2 тис., що стало абсолютним рекордом за всю історію торгів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram