Новини
18 Березня 2020
1 407

Пішли на карантин: В ЄС автовиробники масово зупиняють випуск автомобілів

COVID-19 не дає їм можливості працювати повноцінно, до того ж працівники деяких компаній вже захворіли

Через різке розповсюдження коронавірусу по всьому світу автовиробники масово зачиняють заводи в Європі. Так, 16-19 березня тимчасово зупиняє виробництво французька PSA – до 27 березня не працюватимуть заводи, що випускають автомобілів Peugeot, Citroen і DS у Франції, Іспанії, Португалії та Словаччині, заводи Opel у Німеччині, Польщі та заводи Vauxhall у Великобританії, повідомили у компанії.

“PSA закриває підприємства через прискорення поширення епідемії COVID-19 поблизу деяких виробничих майданчиків. Збої в постачаннях комплектуючих від основних постачальників і різке падіння попиту на автомобільних ринках також стали причинами закриття”, – зазначили у компанії.

Наразі у PSA не повідомили, чи працюватимуть й надалі заводи з виробництва трансмісій в Австрії, Угорщині, Польщі та Франції.

Renault Group на карантин. З вечора 16 березня “до подальшого повідомлення” закриває промислові об’єкти у Франції Renault – третій за величиною автовиробник в Європі після Volkswagen Group і PSA Group, повідомляють Ведомости.

У компанії заявили, що тимчасово зупинили виробництво для захисту співробітників від спалаху коронавірусу та “відповідно до заходів, прийнятих урядом Франції”. Зупинка стосується 12 об’єктів і 18 тисяч співробітників. “Ситуація на інших заводах в Європі залежатиме від умов у кожній країні”, – йдеться у повідомленні.

Раніше в понеділок Renault закрила на кілька днів два заводи в Іспанії через брак комплектуючих. У ЄС у Renault Group також є заводи в Словенії та Румунії (Dacia). Заводи в Туреччині та Марокко також постачають продукцію до Європи.

Зупинився і Volkswagen. Протягом тижня тимчасово зупинить виробництво на заводах в Італії, Португалії, Словаччини та Іспанії Volkswagen Group (володіє брендами Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, Porsche, Seat і Skoda). Компанія готується закрити інші заводи в Європі через поширення коронавірусу, повідомляє Automotive News Europe.

За словами Герберта Дісса, гендиректора VW Group, з огляду на суттєве погіршення ситуації з продажами та невизначеність щодо постачання комплектуючих на заводи, яка постійно зростає, виробництво брендів групи найближчим часом має бути зупинено. “До кінця цього тижня це має бути зроблено на заводах марки VW в Іспанії, Португалії, Словаччині та на заводах Lamborghini та Ducati в Італії”, – зазначив він.

І додав, що більшість інших німецьких і європейських підприємств розпочнуть готуватися до припинення виробництва, яке, ймовірно, триватиме два тижні. “2020 рік буде дуже важким. Пандемія коронавірусу ставить нас перед неясними операційними та фінансовими проблемами. Також існують побоювання з приводу тривалих наслідків для економіки. У зв’язку з цим наразі неможливо надати будь-які прогнози щодо прибутковості компанії цього року”, – заявили у VW Group.

FCA теж не працюватиме. 16 березня про тимчасову зупинку заводів на два тижні оголосила Fiat Chrysler Automobiles (FCA). “Це зроблено для захисту персоналу від пандемії коронавірусу й адаптації до зниження попиту”, – пише видання. Виробництво марок Fiat і Maserati буде зупинено до 27 березня на італійських заводах в Мельфі, Помільяно, Кассіно, Мірафіорі, Грульяско і Модені.

Заводи FCA в Сербії та Польщі також будуть закриті. “Тимчасове припинення виробництва дозволить групі ефективно реагувати на порушення попиту на ринку, забезпечуючи оптимізацію постачань”, – заявили у компанії, додавши, що коли ринковий попит відновиться, компанія буде готова забезпечити запланований рівень виробництва.

Також зачиняються. Своєю чергу у Ford заявили, що тимчасово зупинка заводів компанії залежить від багатьох факторів: поширення коронавірусу, обмеження на пересування в країнах і на рівні ЄС, у тому числі перетин кордонів, здатності постачальників доставляти компоненти та повернення клієнтів у дилерські центри, багато з яких наразі зачинені через заходи, прийняті урядами країн.

Таким чином, наразі припинення виробництва не торкнеться моторних заводів Ford у Брідженді й Дегенеме (Великобританії). “Крім того, Ford поставляє двигуни з обох заводів Jaguar Land Rover, які поки не оголосили, як реагуватимуть на пандемію”, – пише Automotive News Europe. І додає, що завод в Дегенеме також поставляє дизельні двигуни на власні заводи Ford у Туреччині та дизельні V6 у США для пікапів Ford F150. До речі, заводи Ford у Туреччині поки відкриті.

А от у Кельні та Саарлуї (Німеччина) і Крайове (Румунія) зупиняться 19 березня, це триватиме декілька тижнів. “Складальний та моторний завод Ford у Валенсії (Іспанія) вже тимчасово зупинив виробництво з понеділка після того, як у трьох робочих було підтверджено зараження коронавірусом”, – пише видання.

Без MercedesBenz. 17 березня у Daimler оголосили, що  більшу частину виробництв Mercedes-Benz у Європі буде тимчасово зупинено на два тижні. “Це поширюється на заводи з випуску легкових автомобілів, легких вантажівок та іншої комерційної техніки Daimler у Європі. Розширення цього заходу залежатиме від подальшого розвитку подій. Глобальні ланцюжки постачання наразі не можуть підтримуватися в повному обсязі”, – констатували у компанії.

І додали, що повсюди, де необхідно продовжити роботу, компанія прийматиме відповідні запобіжні заходи для запобігання зараженню своїх співробітників.

Раніше Investory News писали, що великі міжнародні компанії ще наприкінці січня намагалися протистояти епідемії коронавірусу, що швидкими темпами розповсюджувався у Китаї та за його межами. Тоді корпорації розпочали масово зачиняти офіси по всьому Китаю та забороняли туди їздити співробітникам з інших країн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram