Бiзнес
22 Грудня 2020
3 535

Підсумки 2020: Десять найдорожчих акцій у світі року, що добігає кінця

Investory News підготували добірку найдорожчих акцій в одиничному екземплярі

Як відомо, інвестуючи в акції великих перспективних компаній можна непогано заробити. Наприклад, якщо сьогодні купити акцію за $90, а через рік її вартість збільшиться до $135, то наш прибуток складе $45 або 50% від вкладених коштів.

Вважається, що акції найдорожчих компаній постійно зростають у ціні.

Сьогодні ми б хотіли виділити список тих компаній, чиї акції на цей час цінуються дорожче інших станом на 18 грудня 2020 року.

1. Berkshire Hathaway Inc., $338 468,25

Вартість компанії (ринкова): $526,54 млрд.

Галузь: Страхування, фінанси, залізничний транспорт, комунальні послуги, виробництво продовольчих і непродовольчих товарів.

Berkshire Hathaway відома своїм беззмінним власником, американським інвестором і підприємцем Ворреном Баффетом. Штаб-квартира знаходиться в місті Омаха, Небраска, США.

Дочірні компанії:

• GEICO (автострахування);

• General Re (страхування);

• Berkshire Hathaway Primary Group (страхування);

• Berkshire Hathaway Reinsurance Group (страхування і перестрахування);

• BNSF — (залізниці транспорт);

• Berkshire Hathaway Energy (електро- і газопостачання);

• McLane Company (оптова торгівля).

У 2015 році кількість учасників щорічних зборів акціонерів перевищило 40 тис. осіб. З цієї причини збори акціонерів компанії отримало жартівливе прізвисько “Вудсток для капіталістів”.

2. Lindt & Sprüngli AG, $88 200

Вартість компанії (ринкова): $20,69 млрд

Галузь: Кондитерські вироби

Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG (скорочено — Lindt) — швейцарська компанія, яка спеціалізується на виробництві шоколаду і кондитерських виробів. Також вона володіє мережею фірмових магазинів і кафе — понад 410 у всьому світі.

Компанія заснована у 1836 році в Цюріху. Все почалося з відкриття кондитерського магазину “David Sprüngli & Son”, який згодом перетворився в одне з найуспішніших підприємств світу.

У 1988 році була придбана шоколадна фабрика Рудольфа Ліндта, і компанія отримала нову назву — “Aktiengesellschaft Vereinigte Berner und Züricher Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli”. У 1994 році Lindt придбала австрійську кондитерську компанію Hofbauer; в 1997 — італійську Caffarel, а в 1998 — американську Ghirardelli. У 2014 році компанія купила також американську Russell Stover Candies.

Фабрики Lindt розташовані у Швейцарії, Німеччині, Франції, Італії, Австрії та США.

Крім шоколадних плиток і цукерок, Lindt випускає морозиво та десерти, а також відома сезонними шоколадними фігурками — великодніми кроликами, різдвяними оленями, фігурками Санти, сніговиків тощо.

Найвідоміша продуктова лінійка компанії називається Lindor.

3. NVR Incorporated, $4 252,00

Вартість компанії (ринкова): $15,82 млрд

Галузь: Будівництво та іпотека

NVR Incorporated — Американська будівнича компанія, додатково надає послуги кредитування.

За період свого існування компанія надала житло для більш як 365 тис. покупців у 15 штатах країни. Володіє дочірніми компаніями:

• Ryan Homes (будівництво);

• NVHomes (будівництво);

• Rymarc Homes (будівництво);

• Fox Ridge Homes (будівництво);

• Heartland Homes (будівництво);

• NVR Mortgage (фінансові послуги).

Штаб-квартира знаходиться в місті Рестон (Віргінія).

4. Amazon Inc., $3 222,20

Вартість компанії (ринкова): $1,62 трлн

Галузь: Роздрібна торгівля

Amazon — американська ритейл-компанія, що займається продажем і постачанням різних товарів через інтернет.

За допомогою Амазон інтернет-користувачі, постачальники та виробники можуть самі продавати будь-які товари, використовуючи сайт компанії як онлайн майданчик. Основним напрямком є ​​самостійний продаж різних товарів.

Популярність сервісу зросла завдяки високій якості товарів, низьким цінам, оперативній доставці та широкому асортименту різної продукції.

Компанія була заснована у 1994 році Джеффом Безосом. Головний офіс компанії знаходиться у місті Сіетл, штат Вашингтон.

За загальною оцінкою, на поточний момент у компанії працює близько 647,5 тис. співробітників, активів у корпорації більш ніж на $162 млрд. А річний оборот становить близько $232 млрд.

5. Seaboard Corporation, $3 146,48

Вартість компанії (ринкова): $3,65 млрд

Галузь: Послуги з перевезення вантажів, сільське господарство

Seaboard Corporation — це багатопрофільний конгломерат, який має відношення до сільського господарства та морського транспорту в різних областях у всьому світі.

У США займається, в основному, виробництвом і подальшим транспортуванням свинини. Штаб-квартира компанії знаходиться в Мерріам, Канзас, США.

6. Booking Holdings, $2 100,00

Вартість компанії (ринкова): $86,01 млрд

Галузь: Туризм і послуги

Компанія Booking Holdings, яка раніше була відома як The Priceline Group Inc., є найбільшим світовим провайдером туристичних послуг. До переліку сервісів компанії входить оренда автомобілів, продаж авіаквитків, резервування офісів і готельних номерів та багато іншого.

Історія корпорації починається з 1997 року, коли підприємець Джей Уолкер заснував The Priceline Group Inc. Через два роки після заснування акції були випущені на IPO, у зв’язку з чим компанія поставила рекорд за денною капіталізацією — майже $13 млрд за один день. Станом на кінець 2018 року компанія відзвітувала про річноий дохід обсягом майже $14,5 млрд.

В лютому 2018 року назву компанії змінили на Booking Holdings. Такий крок повинен був підкреслити важливість найпопулярнішого бренду корпорації — Booking.com — і його всесвітню поширеність.

Компанії які входять до складу Booking Holdings:

• Booking.com

• Priceline.com

• Agoda.com

• Kayak.com

• rentalcars.com

7. Cable ONE, $2 209,00

Вартість компанії (ринкова): $13,31 млрд

Галузь: Послуги зв’язку

Cable One, Inc. (брендований як Cable ONE) є американським постачальником кабельних послуг і колишньою дочірньою компанією Graham Holdings Company.

Назва і сфера діяльності компанії сформовані ще в 1997 році. До цього часу вона була відома як Post-Newsweek Cable.

Штаб-квартира знаходиться у Феніксі, штат Арізона (хоча вони не обслуговують район Фенікса).

Cable One — сьомий за величиною постачальник кабельних послуг у США, який обслуговує понад 800 тис. клієнтів у 21 штаті. Основний спектр послуг: високошвидкісний Інтернет, кабельне телебачення і телефон.

8. Alphabet Inc., $1 727,35

Вартість компанії (ринкова): $1,17 трлн

Галузь: Інтернет

Відома на весь світ інтернет-компанія Google з недавніх пір змінила своє офіційне найменування на Alphabet, оскільки давно вийшла за рамки одного пошукача Google, а також володіє безліччю інших компаній.

Главами інтернет-холдингу є Сергій Брін і Ларрі Пейдж, які спільно створювали цю мега-компанію ще у 1998 році.

Головний офіс Alphabet Inc. розташовується в Каліфорнії, а до складу холдингу входять понад три десятки популярних сервісів і компаній, наприклад таких як AdWords, Android, YouTube тощо.

9. AutoZone Incorporated, $1 183,73

Вартість компанії (ринкова): $27,05 млрд

Галузь: Роздрібні магазини автотоварів

AutoZone — американська компанія, яка спеціалізується на роздрібному продажі автотоварів і комплектуючих. Є другою за величиною на ринку автомобільних запчастин та аксесуарів у США, поступаючись лише Advance Auto Parts.

Заснована у 1979 році. Штаб-квартира компанії знаходиться в США: Мемфіс (Теннессі).

Компанія володіє 5 тис. магазинів, які розташовані у 49 штатах.

10. Markel Corporation, $1 008,95

Вартість компанії (ринкова): $13,90 млрд

Галузь: Страхування

Markel Corporation — холдингова компанія, що надає послуги страхування, перестрахування та інвестиційних операцій у всьому світі.

На сьогодні компанію очолює виконавчий голова Алан I. Кіршнер, який є одним із авторів Markel Style.

Штаб-квартира знаходиться в місті Ричмонд, штат Вірджинія.

Однак, у списку відсутні такі великі компанії як Apple, Facebook, Microsoft, Tesla тощо. Адже рейтинг побудований саме за вартістю акції в одиничному екземплярі.

Але одна акція сама по собі ні про що не говорить, тому що важливим фактором є ще й кількість випущених акцій (у кожної компанії вона різна).

Якщо помножити ціну однієї акції на їх кількість, ми отримаємо ринкову вартість компанії.

Таким чином, на першій позиції в даному рейтингу знаходиться компанія з ринковою вартістю $526,54 млрд. В той час як ринкова капіталізація акцій Apple становить $2,17 трлн при ціні $127,57 за одну акцію.

Виходить, що кількість цінних паперів у Apple набагато більше, ніж у Berkshire Hathaway Inc., а ціна при цьому менша.

Воррен Баффет, власник компанії, ніколи не проводив процедуру дроблення акції.

Дроблення акцій несе за собою збільшення їх кількості одночасно зі зменшенням їх ціни на акції компанії. Скажімо, раніше акції торгувалися за ціною $1 000 за шт. Кожен, хто володів однією акцією вартістю $1 000 буде тепер володіти двома акціями за ціною $500, але знову таки на загальну суму $1 000.

Дроблення нічого не змінює принципово для компанії або її вартості, але воно позитивно впливає на привабливість акцій для більш дрібних інвесторів, що своєю чергою може привести до збільшення ліквідності і в кінцевому підсумку до зростання вартості компанії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram