Новини
25 Вересня 2019
670

Підступний план Сандерса: Статки Джеффа Безоса можуть скоротитися до $43 млрд

Це станеться у випадку, якщо буде введено новий податок на багатство, запропонований кандидатом у президенти США

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Берні Сандерс запропонував ввести новий податок для найзаможніших громадян країни, який занадто сильно вдарить по статках таких мільярдерів, наприклад, як Джефф Безос, повідомляє CNBC.

Зазначається, що генеральний директор Amazon заплатив би більше щорічних податків на багатство, чим складає власний капітал 50 найбагатших американців за версією журналу Forbes.

За інформацією The New York Times, статки найбагатшої людини планети Джеффа Безоса скоротяться зі $160 млрд до $87 млрд, якщо буде введено податок, запропонований сенатором Елізабет Уоррен, яка у своїй кампанії також пропонує обкласти найбагатших американців підвищеними податками. І аж до $43 млрд у разі, якщо буде прийнято ініціативу Берні Сандерса.

“У свою чергу економісти університету Берклі Еммануель Саез і Гебріель Закман зазначають, що сукупний статок 15 найбагатших американців через податкові плани Уоррен має скоротитися з $943 млрд до $434 млрд, а відповідно до програми Сандерса – до $196 млрд”, – пише Forbes.

Щодо інших мільярдерів, то статки співзасновника Microsoft Білла Гейтса скоротяться до $36,4 млрд замість $97 млрд. Капітал Уоррена Баффета оцінювався б у $29,6 млрд замість $88,3 млрд.  “У засновника Facebook Марка Цукерберга було б $44,2 млрд замість $61 млрд. А у творців Google Ларрі Пейджа і Сергія Бріна – $35,3 млрд і $34,4 млрд відповідно (замість $53,8 млрд і $52,4 млрд)”, – вважають економісти.

На думку Берні Сандерса, мільярдери взагалі не повинні існувати. “На посту президента США я маю намір знизити обурливе, гротескне й аморальне питання нерівності щодо доходів і багатства, – заявив Сандерс газеті The New York Times. – Ця пропозиція не усуває мільярдерів, але позбавляє їх значної частини статків, і мені здається, що саме цього ми й повинні домагатися”.

Кандидат в президенти США Берні Сандерс

За інформацією Forbes, за підрахунками Сандерса введення податку повинно принести американському бюджету близько $4,35 трлн у найближчі 10 років.

“Гроші підуть на ініціативи, які політик обіцяє реалізувати після перемоги на виборах – програми медичного обслуговування, доступного житла та соцзабезпечення для дітей”, – йдеться у повідомленні.

Як пише CNBC, якби податковий план Сандерса був введений в дію вже цього року, то мільярдери втратили б половину свого багатства вже протягом наступних 15 років. “Проте за умови, що всі інші фактори, а саме ціни на акції або вартість бізнесу, залишалися б незмінними”, – уточнює видання.

І додає, що план Берні Сандерса набагато жорстокіший, аніж пропозиція щодо оподаткування мільярдерів Елізабет Уоррен.

Так, податком Сандерс пропонує обкласти всі домогосподарства, що володіють активами на суму від $32 млн. Проект передбачає прогресивну шкалу оподаткування. Ставка починатиметься з 1% (для тих, хто володіє статками від $32 млн до $50 млн) і потім збільшуватиметься в міру їх зростання.

“Згідно з проектом, мільярдерам доведеться віддавати в казну вже мінімум 5% з кожного долара. Таку ставку Сандерс пропонує для тих, чиї статки починаються від $1 млрд, але не перевищують $2,5 млрд, – йдеться у повідомленні. – Максимальна ставка – 8% торкнеться тих, чиї статки перевищують $10 млрд. А таких в списку Forbes понад 40 осіб”.

Елізабет Уоррен, у свою чергу, виступає за податок у 2% з кожного долара, що належить особам, які володіють статками понад $50 млн і 3% на багатства у понад $1 млрд.

Нагадаємо, на початку серпня глава Amazon Джефф Безос продав пакет акцій свого найбільшого у світі онлайн-ритейлера на суму понад $1,899 млрд. Безос розпродав понад 900 тис. акцій Amazon трьома етапами 29-31 липня 2019 року за ціною близько $1,9 тис. за штуку.

А через тиждень знову повторив розпродаж. У результаті чого загальний обсяг проданих ним паперів Amazon за п’ять днів досяг майже $3 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram