Новини
22 Квітня 2019
991

Підрахували: Кількість пасічників в Україні не перевищує 100 тисяч

60% меду виробляється в любительських пасіках, а професійні пасічники дають всього 5% меду

Фото: УНІАН

В Україні нараховують від 80 до 100 тис. пасічників, передає AgroGuide.

За словами директора з розвитку компанії-експортера меду “Асканія-пак” Віктора Іванченка, тема чисельності пасічників надзвичайно спекулятивна.

“Щодо дійсної кількості пасічників, то називаються цифри від 200 до 400 тис. Щоб отримати більш-менш реальну цифру, ми проаналізували структуру експорту за декілька років та вивели середню партію, яку ми закуповуємо – сьогодні це 900 кг. Враховуючи середній медозбір на рівні 80 тис. т, прийшли до того, що кількість пасічників в Україні не перевищує 100 тис.”, – зазначив він.

І додав, що насправді структура українського бджільництва дуже строката.

Так, приблизно 60% меду виробляється в любительських пасіках, де кількість бджолосімей не перевищує 50 шт. На долю професійних виробників, які обслуговують понад 200 бджолосімей, доводиться до 5% всього меду. 25% забезпечують середні пасічники.

У середньотерміновій перспективі Україна, з огляду на таку структуру, швидко наростивши обсяг експорту, ризикує так само швидко втратити обсяг виробництва. Оскільки поточна собівартість виробництва меду не дозволяє бути пасіці самоокупною, якщо її розмах не перевищує 200 бджолосімей.

“Тобто малий і середній пасічник не може себе забезпечувати. З іншого боку, він не має достатньо коштів на розширення. Рано чи пізно перед цією категорією стане питання, чи варто продовжувати свою діяльність”, – пише видання.

Окрім того мед – єдине джерело доходу для пасічника. Він залежний від кон’юнктури медового ринку, яка на даний момент не сприятлива.

До того ж середньовікова категорія пасічника, особливо дрібного – пенсіонер. “Рано чи пізно перед цими людьми постане питання, а чи є сили продовжувати. І чи переймуть цю роботу його діти або внуки”, – зазначає AgroGuide.

Нагадаємо, у 2018 році експорт українського меду зменшився на $35,6 млн. Причина падіння експорту – збільшення ціни на український мед.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram