Новини
25 Березня 2020
948

Підрахували: Авіаційна галузь України зазнає збитків на 10-15 мільярдів гривень

Врятувати ситуацію можуть стабілізаційні кредити, а ще виплати допомоги з тимчасового безробіття

Авіаційний комітет Торгово-промислової палати України (ТПП) направив у відповідальні держоргани пакет антикризових заходів для подолання економічних наслідків пандемії коронавірусу в авіаційній галузі. У комітеті оцінили збитки авіаційних підприємств мінімум у 10-15 млрд грн за I квартал 2020 року та наголосили, що без впровадження невідкладних заходів держпідтримки галузь очікує банкрутство, держава недоотримає мільярдні надходження до бюджету, а тисячі працівники сфери втратять робочі місця, повідомляє UBR.

“Найбільш уразливими в умовах карантину підприємствами в ТПП назвали аеропорти та авіакомпанії, хендлінг і авіатопливозаправні компанії, компанії з технічного обслуговування повітряних суден, кейтерингові компанії та спеціалізовані державні підприємства в галузі, враховуючи “Украерорух”, – йдеться у повідомленні.

У результаті, члени профільного комітету ТПП виділили ряд першочергових реанімаційних дій, які потрібно впровадити владі для збереження повноцінної діяльності авіаційних, обслуговуючих і туристичних підприємств.

“Це – надання підприємствам зазначених сфер стабілізаційних кредитів; дозвіл надавати співробітникам відпустки без збереження заробітку до закінчення карантину за угодою сторін; виплату державою працівникам сфери допомоги з тимчасового безробіття при тимчасовій зупинці виробництва”, – зазначається у повідомленні.

Крім того, в ТПП вважають, що державні аеропорти повинні мати право надавати канікули користувачам послуг для їх оплати з наступною державною компенсацією, а також можливість автоматично пролонгувати дію сертифікатів і актів літніх перевірок аеродромів.

Тим часом у США американська авіабудівна компанія Boeing виступила за те, щоб уряд країни виділив не менше $60 млрд для підтримки у вигляді гарантій за кредитами авіаційно-космічної промисловості – на фоні падіння пасажиропотоку через коронавірус це вважається одним із найбільш важливих способів допомогти авіакомпаніям, аеропортам, постачальникам і виробникам відновитися.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram