Бiзнес
13 Серпня 2019
2 277

Підкорити вітер: Як український стартап Sirocco Energy розробляє “домашні” вітрогенератори

Компанія, що розпочиналася з любительського конструювання, готується до запуску виробництва

Фото: сторінка Sirocco Energy в Facebook. На фото – команда проекту Sirocco Energy

Співзасновник Sirocco Energy напівжартома каже, що його проєкт розпочинався з “кулібінства“, тобто любительського конструювання. Але так чи інакше компанії вдалося вийти на професійний рівень, “продати” свою ідею спільноті інноваторів і навіть отримати ангельські інвестиції та грант від одного з найбільших іноземних інвесторів України. Розбираємося, як їм це вдалося.

Про хобі, бізнес та романтику

Стартапу Sirocco Energy лише три роки. Офіційно компанія була зареєстрована ще пізніше, у листопаді 2017 року. Її співзасновник та за сумісництвом головний інженер Олександр Приймак захоплювався вітрогенераторами та конструюванням досить давно. А сім років назад в нього з’явилася ідея невеликої компактної установки, яка підходила б для домашнього використання. Поступово хобі перетворилося на щось серйозніше.

Крім Олександра у стартапа ще є двоє кофаундерів: Анна Приймак і Тарас Водяний. Основна ідея, яка не змінилася до цього часу, полягає в тому, щоб створити генератор, який вподобали б не лише фанати зеленої енергетики. А ще пристрій, як стверджують його розробники, взагалі не створює шуму, що важливо для мешканців будинків.

“Власне, компанія як стартап з’явилася три роки тому. Мабуть, початком стала участь у кліматичній програмі, яку організував Greencubator. Тоді ми не виграли, але я познайомився з Анною, тепер вона моя дружина та кофаундер нашого стартапу, — розповідає пан Приймак. — До нас також долучився мій друг та одногрупник Тарас. Так і сформувалися команда, яка є до цього часу. Згодом ми домовилися про перші інвестиції від IoT-хабу Романа Кравченка”.

У передпосівному раунді команда залучила на розробку проєкт $50 тис., які отримувала у кілька етапів. Роман Кравченко отримав міноритарну частку у 10%. А потім розпочався складний процес пошуку рішень.

В Sirocco Energy називають свій продукт “вітряною панеллю”, але теперішню форму вітряк отримав не відразу. Перша версія мала два ряди лопатей, що розташовувалися один позаду іншого. “Був кризовий момент, коли ми його протестували та зрозуміли, що він відверто погано працює і треба щось міняти. На той час у мене вже було уявлення про конструкцію, яка є зараз. Ми її виготовили і переконалися, що все працює добре, — згадує Олександр. — З того часу вона з’явилася ще два мікроінвестори, які зайшли з невеликими сумами, вони разом мають близько 3%”.

Перебравши кілька варіантів та зо п’ять версій установки, команда нарешті знайшла найвдалішу форму. Власне, коли був готовий один з фінальних варіантів, який успішно протестували на одному з київських дахів, команда виграла грант від ЄБРР на €27 тис., який дозволив перейти від “кулібінства” до “дорослої розробки”. Після цього команда розпочала співпрацю з професійними інженерами та за пів року повністю переглянула свій проєкт.

“З ними повністю, заново, з нуля все проєктувати. І в результаті зробили установку на 5 кВт, яка готова до серійного виробництва, — пояснює співзасновник Sirocco Energy. — Можливо, у ній ще будуть доопрацювання, але ми сьогодні маємо на руках вже всю документацію”.

Нещодавно стартап також виграв грант від Державної інноваційної фінансово-кредитної установи, здобувши перемогу у конкурсі з підтримки винаходів. За умовами співробітництва, команда отримує 500 тис. грн цільової допомоги. Гроші виділятимуться під конкретне завдання, а підрядника для його виконання обиратимуть через тендер.

Справа техніки

Випробування показали, що вітрогенератор від Sirocco Energy витримує швидкість вітру до 55 м/с, а ламатися починає при 75 м/с. За поточними українськими стандартами подібні установки мають витримувати шторм до 50 м/с. Стартова швидкість вітру для вітряка на 5 кВт становить 2 м/с. Сам пристрій виготовлений з алюмінію, сталі та пластику, який можна переробляти.


•••

Головна відмінність вітрової панелі Sirocco Energy від класичних вітряків у тому, що це фактично конструктор, певні параметри якого можна коригувати, щоб отримувати максимальний коефіцієнт перетворення швидкості вітру на кожній окремій локації

•••


Як пояснює фаундер компанії, головна відмінність їхньої вітрової панелі від класичних вітряків полягає у тому, що це фактично конструктор, певні параметри якого можна коригувати, щоб отримувати максимальний коефіцієнт перетворення швидкості вітру на кожній окремій локації. Зокрема за потреби можливо змінювати відстань між лопатями, кут їх нахилу та висоту установки. Максимальну потужність генератора можна збільшувати приблизно на третину.

“Зараз ми спроєктувати цю установку, перевірили її на міцність, продовжуємо допрацьовувати керуючу електроніку, тобто контролер, який запускає вітрогенератор на слабкому вітрі, плавно його навантажує, коли вітер посилюється, і зупиняє, коли той стає штормовим (20 м/с). Це потрібно для того, щоб вітрогенератор не зламався”, — пояснює Олександр.

На початку засновники стартапу планували зробити компактний вітряк, який можна було б встановлювати на дахах будинків. Але виявилося, що це досить непросто. З одного боку, виготовити такий продукт не надто складно, а в Україні немає якихось особливих вимог до вітрогенераторів, тож стартап орієнтується на ті, що діють у США та Європі. Проте досить швидко з’ясувалося, що кожен конкретний пристрій потрібно кастомізувати до кожного конкретного даху. Також варто враховувати міцність будівлі, особливості архітектури, отримувати дозволи на встановлення від всіх мешканців, якщо мова йде про багатоповерхівку і т. д.

Вітрогенератор Sirocco Energy на 5 кВт

Тому ідею зробити універсальний вітряк для міста компанія не полишила, але спершу вирішила сконцентруватися на версії для наземного встановлення. Одна з небагатьох вимог до цих генераторів полягає в тому, щоб відстань до найближчої будівлі була не меншою за висоту щогли вітряка. Розробники орієнтуються на користувачів, що проживають у селах, невеличких містечках чи приватному секторі у містах-супутниках.

Плани на майбутнє

Наразі, за розрахунками засновників стартапу, вартість вітряка на 5 кВт складає близько $7 тис. Тобто по $1 тис. за кожен кіловат потужності, плюс ще близько $2 тис. коштуватиме монтаж, разом із доставкою, облаштуванням фундаменту, збиранням і т.д. Орієнтовний термін окупності — три роки.


•••

Наразі вартість вітрогенератора Sirocco Energy на 5 кВт складає близько $7 тис.

•••


Але попередньо потрібно налагодити виробництво. Розвивати збирання генераторів Sirocco Energy планують в Україні, адже за підрахунками це дешевше, ніж співпрацювати з Китаєм чи США. Збирати установки та робити унікальні елементи планують самостійно, а для виготовлення всього іншого шукатимуть підрядників. Компанія вже має домовленості про кілька пілотних проєктів — двох у Тернополі та одного у США.

За словами Олександра, наразі в Америці планується встановлення двох вітряків на 5 кВт кожен. Поки що на локації тривають тести, а монтаж запланований на весну 2020 року. “Це плани на найближче майбутнє. Зараз ми активно шукаємо інвестиції. Щоб налагодити дрібно-масове виробництво потрібні ресурси, яких ми поки не маємо, — додає співзасновник компанії. — Паралельно з виробництвом будемо займатися розробкою установки на 30 кВт”.

Загалом, стартап має наміри розробити наступні покоління своїх вітрогенераторів потужністю 30 кВт, 100 кВт та 1 МВт. Для порівняння, першої версії на 5 МВт теоретично вистачає для живлення звичайного приватного будинку, за умови, що середня швидкість вітру в окрузі буде 4-5 м/с. З вітряків на 1 МВт вже можна будувати вітропарки за межами населених пунктів та генерувати достатньо великі об’єми енергії. Щоправда, проблема накопичення електрики поки залишається невирішеною, хоча над нею працює чимало відомих компаній, у тому числі й Tesla Ілона Маска. Тому поки що роль накопичувача для “зеленої” енергетики грає електромережа.

“Вважається, що максимальний коефіцієнт перетворення вітрової енергії складає 59%. У нас, за розрахунками, це 50%. Для порівняння у класичних трилопасних вітрогенераторах цей коефіцієнт досягає приблизно 35%. Ця установка має дуже великий потенціал. Якщо її правильно зробити, вона має всі шанси бути ефективнішою і продуктивнішою ніж існуючі вітряки”, — резюмує Олександр Приймак.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram