Новини
26 Грудня 2020
772

Під наглядом Піднебесної: У більшій частині Китаю будуть контролювати погоду до 2025 року

Країна розширює проект з контролю погоди й буде викликати штучні снігопади та дощі з власної примхи

Уряд Китаю оголосив про п’ятикратне розширення проекту з контролю погоди. Влада зазначила, що він охопить 5,4 млн кв. км, або 56% площі країни, повідомляє Business Insider.

Китай — одна з більш ніж 50 країн, що використовують метод засіву хмар реагентами для зміни їх фазового стану. Ця методика найчастіше застосовується для потреб сільського господарства, а також в аеропортах з поганими погодними умовами для уникнення граду й туману.

З часу відкриття в кінці 1940-х років того факту, що кристали йодистого срібла можуть утворювати крижані кристали в деяких водяних парах, вчені працюють над тим, щоб зрозуміти, як змінити спосіб освіти й руху води у хмарі.

Китай запустив власну програму з контролю погоди у 1960-х роках. У цій галузі сьогодні працюють близько 35 тис. осіб — більше, ніж в будь-якій державі світу.

За заявою Державної ради, до 2035 року цей проект вийде на “просунутий рівень”, допоможе пом’якшити “лиха, такі як посуха і град”, і буде сприяти реагуванню на надзвичайні ситуації “при лісових або пасовищних пожежах”.

Китай запустив локалізований проект із засіву хмар у Пекіні незадовго до Олімпіади 2008 року. За словами організаторів, це дозволило наповнити флюїдами срібла і “вичавлювати” хмари, що насувалися, не допускаючи їх до місця проведення Ігор, а інші хмари — засіяти хімікатами та змусити стримувати дощ до кінця заходів.

У 2017 році країна витратила $168 млн на постачання устаткування для сприяння проекту засіву хмар — було закуплено чотири літаки та 897 ракетних пускових установок.

У січні 2019 року державні ЗМІ повідомили, що тактика засіву хмар в західному регіоні Синьцзяна запобігла 70% збитку від граду.

Як писали раніше Investory News, Китаю прогнозують економічне домінування над США протягом 10 років. Китай зробить ставку на технологічні інновації та покращення екології.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram