Бiзнес
25 Серпня 2020
917

Під час співбесіди менеджери упереджено відносяться до претендентів, які цікавляться зарплатою — і помиляються

Наявність мотивації як до роботи, так і гідної зарплати й соцпакету, корисно самим співробітникам і компаніям

Менеджери не люблять претендентів, які запитують на співбесіді про зарплату і соцпакет, свідчать дані дослідження Університету Меріленда та Сінгапурського університету менеджменту.

“Люди — складні створіння. У них можуть бути різні мотиви при працевлаштуванні, включаючи гроші та більш гнучкі умови. Але наше дослідження показало, що менеджери, які наймають, гірше ставляться до кандидатів, які цікавляться зарплатою і соцпакетом, тому що вважають їх мотиви нечистими”, — написала співавтор роботи, дослідник з Університету Меріленда Реллі Дерфлера-Розін.

Щоб довести це, дослідники провели кілька експериментів. В одному з них брало участь три групи випробовуваних. Перша група (студенти) підготувала супровідні листи у відповідь на оголошення про їхню роботу мрії.

Інша група випробовуваних читала листи й намагалася визначити, що рухає кандидатами — зовнішні (зарплата і пільги) або внутрішні (зацікавленість в конкретній посаді) мотиваційні стимули.

Випробовувані з третьої групи діяли як менеджери по найму, визначаючи, чи будуть вони наймати кандидата на підставі його листа.

В результаті дослідники визначили, що кандидати, які висловлювали високий рівень мотивації в заробітній платі й пільги, сприймалися так, ніби вони володіють більш низькою внутрішньою мотивацією безпосередньо до самої роботи. Шанс отримати місце в компанії у таких кандидатів знизився на 19%.

В іншому експерименті брав участь актор, який програвав різні сценарії при влаштуванні на роботу. Під час тих інтерв’ю, де він відкрито цікавився зарплатою і пільгами, менеджери по найму з більшою ймовірністю оцінювали його нижче за внутрішньою мотивацією, а його шанси бути прийнятим на роботу знижувалися на 23%.

Як зазначають автори роботи, ці дані підтверджують реальність проблеми: часто менеджери можуть випустити з уваги потенційно успішних кандидатів, не повіривши в їхню внутрішню мотивацію і зніяковівши через питання про зовнішні стимули, пише Fast Company.

“Покарання за виражену зовнішню мотивацію не тільки несправедливо стосовно кандидатів, але й контрпродуктивно з точки зору максимізації продуктивності майбутніх співробітників”, — вказують автори.

Вони підкреслюють, що наявність мотивації як безпосередньо до самої роботи, так і гідної зарплати й соцпакету, корисно самим співробітникам і компаніям. Також дослідники зазначають, що пільги, які широко доступні співробітникам, повинні бути прозорі та відомі кандидатам з самого початку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram