Новини
2 Квітня 2020
963

Під час карантину Кабмін дозволив ФОПам не вести книгу обліку

Однак, протягом трьох місяців з дня припинення карантину підприємці повинні відзвітувати про доходи/витрати

Кабінет міністрів України дозволив фізособам-підприємцям (ФОП) під час карантину не вести книгу обліку доходів/витрат, якщо її ведення мало розпочатися після встановлення карантину. Рішення було прийнято в середу, 1 квітня, на засіданні уряду, повідомляє прес-служба Державної податкової служби (ДПС).

“Одне з обмежувальних заходів під час карантину — заборона роботи підприємств торгівлі. Через неможливість придбання книги обліку доходів, уряд вирішив тимчасово припинити її використання на період карантину”, — зазначили в податковій.

При цьому, протягом трьох місяців з дня припинення карантину ФОПи повинні будуть подати до контролюючих органів заповнену книгу, що включає доходи/витрати, здійснені протягом карантину.

За даними ДПС, до загального фонду державного бюджету в першому кварталі 2020 р. надійшло 110,8 млрд грн, що на 14,3 млрд грн, або на 14,9% більше, ніж минулого року.

Зростання надходжень у порівнянні з відповідним періодом минулого року по основних бюджетоформуючих платежах:

• ПДВ (сальдо) +10,1 млрд грн, або +63,8%;

• акцизний податок +2 млрд грн, або +19,0%;

• податок та збір на доходи фізосіб +4,1 млрд грн, або +16,8%;

• податок на прибуток +4,6 млрд грн, або +15,8%.

Зменшення надходжень спостерігається лише по рентній платі — на 5,5 млрд грн, або 48,8%, менше, у порівнянні з минулим роком. Як повідомляють у прес-службі, це пов’язано з двократним зменшенням ціни на природний газ та, як наслідок, зменшенням обсягів його видобутку.

Як писали раніше Investory News, на початок 2020 р. кількість зареєстрованих фізичних осіб — підприємців в Україні становила 1,885 млн осіб. Підприємств стало на 19,8 тисячі більше у порівнянні з минулим роком.

Нагадаємо, Національний банк України скасував норму про перерахування коштів з рахунків ФОПів після сплати податків і зборів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram