Соцмережі
3 Жовтня 2022
704

Петро Чернишов: Приватні інвестиції та мирний договір

Інвестиції в Україну — нотатки диванного економіста.

Путін зробив ПРИВАТНІ ІНОЗЕМНІ інвестиції в Україну неможливими на багато років. З цим доведеться тепер жити!

Припустимо, ЗСУ звільнить Херсонську та Запорізьку області повністю до нового року. Я в це можу і хочу вірити.

Все одно, на думку росії — ці області залишаться їхньою територією. Нехай путін якось здохне (скоріше б!) — все одно, щоб їх повернути — треба буде переглядати Конституцію росії (там не можна віддавати землі нікому!) — навіть якщо там правитиме умовний Навальний — я в це не вірю. Перегляд Конституції там (як і в багатьох інших країнах) — лише через референдум! Не знаю що там має статися, щоб результат цього референдуму був “Повернути території Україні!”

А як вони зможуть підписати мир з Україною, якщо дві (а може й усі чотири!) області, які на папері їм належать — контролює Україна? Проста відповідь — НІЯК.

А якщо немає мирного договору — то є багато всяких проблем.

Ракета може прилетіти будь-якої миті. Диверсійна група може піти та щось підірвати.

Навіть цивільні авіаперельоти не зможуть розпочатись в Україну! А як без них вести серйозний бізнес? Як можна вести бізнес із країною, до якої неможливо прилетіти?

Чи з країною, де жодна західна страхова компанія не страхуватиме жодних ризиків для великих об’єктів? А свої страхові компанії нічого серйозного застрахувати не можуть — без перестрахування на Заході.

Важко уявити також, що приватний інвестор буде готовий купити компанію з бізнесом в Україні за нормальні гроші. Тільки за безцінь. Думаю (знаю приклади), що багато західних компаній уже списали у себе у фінансовій звітності свої інвестиції в Україні в нуль чи близько до цього.

Також не уявляю, як компанію з бізнесом в Україні тепер можна вивести на будь-яку біржу. Там в інвестиційному меморандумі треба попереджати про всі ризики. Ракети, вибухи, ДРГ — ну хто захоче купити її акції чи бонди?

P.S. Державні інвестиції в Україну, звичайно, можливі. Як України — так і інших держав.

P.P.S. Це все звичайно дивані міркування. Зараз прийдуть справжні економісти та все розставлять на свої місця! Чекаємо!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram