Соцмережі
11 Липня 2022
688

Петро Чернишов: Крах Шрі-Ланки

Перша країна , яку обанкротили “зелені”.

Ви вже, мабуть, читали, що відбувається на Шрі-Ланці: Президент тікав з країни, будинок Прем‘єр-міністра горить, десятки тисяч людей на вулиці. До цього призвела повна відсутність бензину на заправках, велика інфляція. У країни залишилося $50 млн (тобто вважайте НУЛЬ) валютних резервів. У травні вони оголосили дефолт за зовнішними боргами і фактично зупинили імпорт.

Якшо там не почнеться війна прихильників і противників Президента-втікача, то їх почнуть рятувати МВФ разом із Китаєм та Індією.

Взагалі це країна з 23 млн населення, дуже мирним (уже майже 15 років), стратегічно розташована, з прекрасним кліматом і людьми, які готові багато працювати, а також там є сільське господарство. У них навіть 100% грамотність- тобто всі основи для чергового @азійського економічного дива”.

Країною останні 15 років (з невеликою перервою) керує одна сім’я, демократично перемагаючи на виборах!

Останній раз це виглядало так: Президент і Прем’єр — брати, плюс ще 5 ключових міністрів — це брати або племінники .

Схоже на класичний рецепт поганого менеджменту. Пишуть, що сім’я має на офшорних рахунках приблизно $20 млрд.

Газети завжди писали, що корупція там була жахлива. Контракти з державою отримували тільки друзі. Китай позичив Шрі-Ланці багато грошей , на які побудували порти,дороги, аеропорти. Багато з них не окупаються, але зате красиво.

Освоєння китайських коштів (традиційно) супроводжувалося додатковою корупцією .

Та скажімо чесно : таких країн БАГАТО. І вони якось живуть — сумно, без економічного росту, без свободи для бізнесу, і обходяться без захоплення палацу Президента!

Але тут попрацювали “зелені” чи, як їх ще називають, environmentalists, тобто прихильники охорони довкілля. Делегації від міжнародних організацій і Євросоюзу багато їздили в Шрі-Ланку і переконали “сім’ю” в такій теорії:

“Зробіть своє сільське господарство ПОВНІСТЮ органічним. Ви будете виробляти найздоровішу їжу на планеті! Коли люди читатимуть на продуктах “Виготовлено в Шрі-Ланці”, вони будуть розуміти , що це лише корисна їжа! Ви зможете продавати її за преміальними цінами як туристам, які приїжджають до вас, так і на експорт! І ви станете багатою і правильною країною”.

І “сім‘я купила” таку теорію! Як тут не повірити таким розумним консультантам в костюмах, при тому всі вони з дуже багатих країн!

Вони зробили дві речі:

•заборонили генетично модифіковане насіння,

•заборонили імпорт неорганічних (читай в основному фосфорних і калійних) добрив.

Це було трохи більше року тому.

Але всі органічні культури мають одну проблему: у них набагато нижча врожайність. Ці плоди люблять споживати багаті країни (тільки вони не відкрили Шрі-Ланці свої ринки, бо в них і своїх фермерів вистачає), а також люблять туристи з багатих країн.

Та є нюанс: своє населення теж хоче істи . І йому раптом стало не вистачати . Довелося закуповувати їжу по імпорту. Та віра в “зелену релігію” була настільки міцна, що від тупої політики не відмовилися . Валюта в результаті закінчилася — і “сім‘я” теж. 90% фермерів Шри Ланки використовивали такие добрива и 85% втратили в урожайности. Цини на рис стрибнули на 50%, на морковку и томати — в 5 разив. Чай — головний экспорт країни — також постраждав!

Я читав, що вже пишуть кейси для студентів з економіки: “Як непродумані зелені політики можуть зруйнувати економіку країни”.

P.S. І коли читаєш плани влади України з відродження держави, а там усюди “green and sustainable”, то стає страшно.

Консультанти в костюмах теж хочуть добре жити — не вийшло в одній країні , то можна спробувати в іншій!

Джерело

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram