Соцмережі
3 Травня 2023
550

Петро Чернишов: Аргентина та інфляція

Не плач взагалі Аргентина!

Тому що вже марно плакати.

Нотатки економіста з дивану

Якось у 2011 році, коли я керував великою пивоварною компанією, ми повезли наших дистриб’юторів у тур. У Перу, Аргентину та Уругвай (так, були часи!)

І ось у Буенос-Айресі, коли ми з Ігорем із Запоріжжя вийшли погуляти, ми побачили знайому сцену з початку 2000-х років в Україні. До нас підходили дивні особи та говорили “Dollars?” — ніби повідомляючи, що їм потрібні наші долари. Ігор одразу все зрозумів, дістав 100 доларів та запитав “Хау мач?” (На той момент це був практично весь його запас англійської — тепер він звичайно його знає добре!)

І потім відбувся обмін $100 на 1000 песо. Тобто за курсом 10 песо до долара. На той час був офіційний курс 6 песо за долар — і дурні американці, юність яких пройшла на благополучних вулицях Лос-Анжелеса, а не у Запоріжжі — міняли у готелі за 6.

До чого це я?

Вчора прочитав статті про Аргентину в Bloomberg та Financial Times.

Курс зараз 221 песо за долар. Це за 11+ років. Принаймні тепер уряд перестав обманювати туристів офіційним курсом — для людей курс тепер один.

UPDATE: пишуть що Bloomberg не в темі — є і вуличний неофіційний курс — приблизно 350 песо за долар! Люди знають!

Але є багато курсів для експортерів — їх змушують всю валюту повертати в країну і продавати різними крусами Центробанку. У експортерів пшениці курс один, у м’яса — інший (причому для яловичини та свинини вони різні), для експорту вина — також особливий курс. Всі вони звичайно нижчі від “вуличного” — щоб країна поповнювала свої резерви.

Країна, як відомо, за останні 80 років оголосила 18 дефолтів за своїми боргами. Це світовий рекорд.

Люди носять із собою товсті пачки грошей — зараз найбільша національна купюра — всього $4. Багато ресторанів перестали друкувати ціни в меню тому, що треба їх міняти кожні три дні. Так сильно знижується курс. Інфляція у країні 104%. Резервна ставка Центробанку 91%.

Міністр Фінансів країни записав аудіоповідомлення, що офіційний курс міняти не будуть і розіслав у всі свої групи у Вотсаппі. Після цього (ЛОГІЧНО!) всі вирішили, що скоро курс поміняють. (Я думаю, у нас була б така ж реакція!)

При цьому ресторани та кафе у столиці заповнені. Є теми для дискусій за кавою та вином! Ну і хороший (вони там величезні та дуже смачні) стейк коштує лише $8! Update: пишуть що ГАРНИЙ стейк дорожче. Не знаю — я їв у 2011 та у 2019 по $8 — і був ДУЖЕ суперський стейr обидва рази!

Рейтинг схвалення Президента країни Фернандеса 18% — і він сказав, що не піде на нові вибори. Але інший кандидат (дружина колишнього Президента) Христина, яка, можливо, переможе — ще гірша. Вона каже, що регулюватиме ціни, захистить бідних, боротиметься з Америкою. І проти неї йде розслідування про величезну корупцію на будівельних підрядах. Така місцева Юля (у нашому розумінні) — лише без коси.

Але я хочу сказати, я був в Аргентині ще й у 2019 році — це чудова країна з хорошими людьми, чудовим кліматом та суперсмачною їжею. І гарними містами. Тільки от людям не щастить! “Мабуть, у понеділок їх мама народила…”

P.S. А у нас в Україні, до речі, курс гривні почав зростати — так багато нам дають грошей наші західні друзі. Це турбує!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram