Новини
28 Липня 2021
725

Перезавантаження системи перевірок бізнесу: Уряд схвалив декілька законопроєктів

Водночас Кабмін надав широкі повноваження першому віцепрем’єру 

Кабінет міністрів України (КМУ) затвердив декілька законопроєктів, покликаних перезавантажити систему перевірок бізнесу та створити сприятливий бізнес-клімат в Україні. Так, реалізація законопроєкту “Про основні засади державного нагляду (контролю)” сприятиме зменшенню регуляторного навантаження на доброчесний бізнес і впровадженню додаткових інструментів забезпечення прав громадян, повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Зокрема, законопроєктом пропонується наступне:

• запровадити добровільне страхування цивільної відповідальності діяльності підприємців;

• запровадити аудит діяльності компаній, як окремого функціоналу, що дозволяє підприємствам запобігти порушенню вимог законодавства;

• створити інститут громадських Рад з питань державного нагляду при органах контролю, що дозволить підвищити об’єктивність та публічність розгляду скарг підприємців;

• цифровізувати процеси державного контролю;

• посилити відповідальність посадових осіб органів державного нагляду;

• удосконалити процедури зупинення діяльності суб’єктів господарювання;

• визначити в Кодексі адміністративного судочинства процедури скороченого провадження у справах за зверненнями органів державного нагляду до суду щодо недопущення до перевірки, зупинення діяльності підприємців для усунення порушень, які несуть загрозу життю та здоров’ю людей.

Ще один проєкт закону — “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо підвищення відповідальності посадових осіб органів державного нагляду (контролю)”. Пропонується посилити відповідальність посадових осіб органів контролю та збільшити суму адміністративного штрафу за порушення вимог законодавства з питань здійснення державного нагляду — з 850 грн до 4250 грн.

Також на черговому засіданні, 28 липня, Кабінет міністрів відніс до компетенції першого віцепрем’єр-міністра — міністра економіки України Олексія Любченка питання аграрної, боргової, митної, податкової політики, а також паливно-енергетичного комплексу тощо.

Відповідну постанову уряд ухвалив з техніко-юридичними правками.

Таким чином, віцепрем’єр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров втратив компетенції в питаннях розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою, а також доброустрою населених пунктів, будівництва та архітектури.

Своєю чергою віцепрем’єр міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков позбувся компетенції щодо питань зайнятості та соціального діалогу, а до компетенції віцепрем’єр-міністра — міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського тепер не належать питання енергетики, свідчить проєкт постанови з порядку денного уряду.

Водночас перший віцепрем’єр буде мати компетенції в таких секторах, як координація державних органів з питань захисту прав інвесторів, розвиток місцевого самоврядування, питання будівництва та архітектури, житлового господарства, безпеки використання ядерної енергії.

Уряд також визначив за Любченко питання державної політики у сфері сільського господарства і меліорації земель, тваринництва, лісового господарства та низки інших питань.

Крім цього, Кабмін заснував новий урядовий комітет з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу, розвитку громад і територій і захисту навколишнього середовища під керівництвом першого віцепрем’єра.

Раніше Investory News писали, що понад 10 млн українців отримують тіньові доходи, а співвідношення офіційно працевлаштованих громадян до непрацюючих досягає 1:2. Тіньовий фонд оплати праці в Україні — майже пів трильйона гривень на рік.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram