Новини
13 Квітня 2020
907

Переходять на безнал: Українці все частіше користуються банківськими картками

Кількість транзакцій зняття готівки в банкоматах зменшилася на 21%

У березні кількість транзакцій зняття готівки в банкоматах зменшилася на 21% – знімали гроші на 13,2% менше клієнтів, а середня сума готівки склала 3128 грн. І це пори те, що за згаданий період грошовий обсяг операцій з картками збільшився на 10%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомляє Ubr з посиланням на Український процесинговий центр (UPC).

Згідно із дослідженням компанії (аналіз активних платіжних карт банків-клієнтів, за якими проводилась хоча б одна операція за 3 місяці), українці, виходячи із загального обсягу операцій з картами, все одно переважно розраховувалися в POS-терміналах (62%) і знімали готівку (23%).

“Розрахунки в POS-терміналах показали зростання: на 17% – за кількістю операцій власників і на 16,8% – у грошовому вираженні”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що українці стали частіше оплачувати товари та послуги в інтернеті й витратили на це більше грошей. Загальна кількість інтернет-операцій збільшилася на 29,3%, а сума витрат зросла у 2,7 раза. Середня сума оплати досягала 1,4 тис. грн, у порівнянні з 500 грн за той же період у 2019 році.

Найчастіше українці в інтернеті розраховувалися за онлайн-послуги, поповнювали мобільні рахунки та платили за відеоігри. “При цьому значно зросли витрати українців на продукти харчування – грошовий обсяг розрахунків цієї категорії транзакцій подвоївся, а загальна їх кількість збільшилася на 126%”, – йдеться у дослідженні.

Додається, що на 63% почастішали замовлення готової їжі, як і сума оплат за неї (+93%). У половину частіше українці стали витрачати на таксі, але сума виплат збільшилася лише на 46%. Зменшили операції, що пов’язані з купівлею авіа- та залізничних квитків (на 39% у кількісному і на 68% у грошових вираженнях). Також знизилися покупки в онлайн-магазинах одягу (на 59% у кількісному і на 19% у грошовому еквіваленті).

При цьому кількість грошових переказів з картки на картку збільшилася на 54%, а загальна сума обороту в даній категорії – на 62%. Середній переказ з карти на карту склав 2455 грн, але в загальному обсязі транзакцій перекази все ще займають незначне місце (3,8%).

Додається, що у квітні, з огляду на продовження карантинних обмежень, UPC прогнозує зменшення операцій з картками. Проте, відносно березня минулого року кількість таких операцій зросла на 8,6%.

“Українці стали економнішими й в основному витрачають кошти на необхідні товари та послуги, частіше перераховують на інші карти”, – йдеться у повідомленні. Всього в дослідженні використовувалися дані платіжних карт 24 банків-клієнтів, яких обслуговує UPC.

Нагадаємо, у лютому Investory News писали, що частка обсягу безготівкових операцій склала 50,3% від усіх операцій з використанням платіжних карт у 2019 році, тоді як за підсумками 2018 року цей показник становив 45,1%, а ще п’ять років тому – лише 25%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram