Новини
13 Лютого 2022
745

Перевірено часом: 5 стародавніх продуктів і страв, які популярні й дотепер

Серед них — попкорн, який здається символом сучасності

Люди, які жили в далекому минулому, мали обмежений доступ до джерел їжі: у їхньому розпорядженні було лише те, що можна було видобути чи зібрати на своїй території. Але людина завжди була винахідливою і знаходила спосіб оптимізувати та зберігати навіть найскромніші харчові ресурси. Так виникли такі методи, як сушіння, ферментація, копчення та маринування. Історія хліба, пива і вина налічує тисячоліття, а ось ще п’ять видів їжі, що з’явилися в давнину і не втратили популярності й дотепер.

Попкорн

Кукурудза була одомашнена близько 10 тис. років тому на території сучасної Мексики, а попкорн (“повітряна кукурудза”) став наслідком того, що люди виявили різновид маїсу, здатного здуватись при нагріванні. Ця властивість пояснюється особливою будовою зерна, в якому знаходиться крапелька крохмалю з водою. При нагріванні вода закипає, пара підриває оболонку, і зерно розкривається, збільшуючись обсягом.

Точно невідомо, коли попкорн був приготовлений вперше, але підірвані кукурудзяні зерна віком 4 тис. років знайшли під час розкопок у Перу. У США попкорн тривалий час робили вручну, допоки Чарльз Креторс у 1890-х роках не винайшов спеціальний апарат. З того часу доступність попкорну швидко зросла, а його популярність поширилася на всю планету

Чизкейк

Цей десерт можна зустріти у кожному регіоні світу, і всюди він готується за своїми рецептами. Італійці використовують сир рікотту, а греки — фету чи мізитру. Німці віддають перевагу сиру, а японці беруть суміш кукурудзяного крохмалю та яєчних білків. Є чизкейки, до складу яких входять сир із цвіллю, морепродукти, гострий перець чилі та навіть тофу!

“Класичним” вважається американський чизкейк із сиром “Філадельфія”, проте батьківщиною десерту США не є. Чизкейк був вигаданий у Стародавній Греції: на острові Самос археологи виявили форми, датовані 2000 роком до нашої ери, і, таким чином, вік чизкейка перевищує 4 тис. років.

Перший офіційний рецепт був написаний 230 року нашої ери грецьким письменником Афінеєм. Римляни, завоювавши Грецію, додали до складу ласощів сир та яйця, а по Західній Європі страва поширилася до 1000 року. І всупереч всім модифікаціям, основні інгредієнти: сир, борошно та підсолоджувач залишаються незмінними.

Шоколад

Сьогодні шоколад є звичними та доступними ласощами, але так було не завжди. Вчені виявили, що стародавні судини ольмеків, датовані приблизно 1500 до н.е., мали залишки теоброміну (речовини, що входить до складу какао-бобів): тоді шоколад був рідким.

Пізніше майя перетворили споживання шоколаду на культ: вони поклонялися йому і використовували його в ритуальних напоях, до того ж нерідко змішуючи його з перцем чилі. Какао-боби цінувалися дуже високо і виступали як валюта під час торгівлі. До Європи шоколад привезли конкістадори, перетворивши напій з холодного та гіркого на гарячий та солодкий.

Твердий шоколад з’явився після того, як голландський хімік Конрад Йоханнес ван Хаутен в 1828 році винайшов недорогий спосіб вичавлення масла какао з тертого какао; молочний шоколад відомий із 1875 року. Готувати шоколадні вироби можна безліччю способів, а найдорожчий шоколад у світі: цукерка La Madeline au Truffle масою близько 54 г — коштує $250.

Панкейк

За зовнішньою схожістю з оладками або млинцями, панкейк — самостійна страва: такого роду коржики печуть на сухій сковороді з бездріжджового тіста. Рецепт з’явився ще у кам’яному віці, хоча інгредієнти тоді відрізнялися від сучасних. Борошно робили із подрібнених рослин, зокрема папоротей та рогозу, змішували з водою та готували на гарячому камені. Навіть тірольський “крижаний чоловік” Еці, який жив понад 5 тис. років, вирушив у свій гірський похід, взявши в дорогу не тільки м’ясо, а й коржики з папороті.

Панкейки із пшеничного борошна з додаванням олії — “інновація” римлян та греків. Для цього страви мали свої назви, а англійське слово “pancake” з’явилося в XV ст.

Мед

Мед — один із найдавніших продуктів, відомих людству. Існують палеолітичні наскельні малюнки віком 40 тис. років, що зображають бджіл та стільники. У Західній Африці було знайдено 3500-річний глиняний посуд, який використовувався для обробки або зберігання меду. Люди використовували його і як їжу, і як напій, і як ліки: його антимікробні та протизапальні властивості були відомі вже в давнину.

При цьому мед дуже довговічний: у нього практично немає терміну придатності, особливо якщо він не піддається впливу вологи.

Investory News розповідають про найкращі напрямки для гастрономічного туризму та про “смачні подорожі”. Докладніше — за посиланням.

Тим часом вияволся, що колір їжі має значення — про це у матеріалі.

Джерела: NG, Learn.Genetics

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram