Новини
20 Жовтня 2020
820

Передумали: Нафтогаз України тимчасово скасував розміщення доларових єврооблігацій

Два роки тому подібне рішення пояснили несприятливою ринкову кон’юнктурою, наразі – причини невідомі

“Нафтогаз України” відклав на невизначений час розміщення доларових єврооблігацій. Відповідне повідомлення компанії було направлено інвесторам, повідомляє Інтерфакс-Україна, з посиланням на джерела на ринку.

Зазначається, що орієнтир прибутковості доларових єврооблігацій НАК становив 9-9,25%. “Компанія планувала розмістити новий випуск з терміном погашення у лютому 2027 року і вже відкрила книгу заявок. Єдиним організатором розміщення виступає Citi”, – йдеться у повідомленні.

Паралельно “Нафтогаз України” запропонував утримувачам євробондів у доларах з погашенням у 2022 році та в євро з погашенням у 2024 році викуп за ціною $1028,75 і €982,5 на $1 тис. та €1 тис. номіналу відповідно (з урахуванням премії за згоду раніше).

Максимальний обсяг викупу за обома випусками – еквівалент $335 млн. “Ранній дедлайн для пред’явлення паперів до викупу було встановлено 27 жовтня, пропозиція діє до 10 листопада. Наразі в обігу перебувають папери доларового випуску на $335 млн і випуску в євро на €600 млн. Пріоритет у прийнятті заявок на викуп – у доларових євробондів”, – пише видання.

Раніше “Нафтогаз” зазначав, що викуп євробондів, що перебувають в обігу та розміщення нових дозволять компанії збільшити дюрацію боргового портфеля.

Восени у 2018 роки компанія вже приймала рішення відкласти випуск єврооблігацій, пославшись на несприятливу ринкову кон’юнктуру. Тоді компанія розраховувала зайняти у доларах, орієнтир прибутковості випуску становив 10,9%.

Однак уже минулого року “Нафтогаз” зміг декілька разів вийти на ринок. Спочатку у липні він розмістив трирічні єврооблігації на $335 млн під 7,375% і п’ятирічні єврооблігації на €600 млн під 7,125% (п’яту частину бондів в євро викупив ЄБРР), а у листопаді – 7-річні євробонди на $500 млн із прибутковістю 7,625%.

Раніше Investory News писали, що у жовтні “Нафтогаз України” запропонував викупити євробонди-2022 і 2024 на суму до $335 мільйонів. Компанія виступила з офертами й випуском нових облігацій, щоб продовжити термін погашення свого боргу.

Нагадаємо, “Нафтогаз України” завершив I півріччя з чистим збитком у 11,5 мільярда гривень – дохід компанії знизився на 21%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram