Новини
6 Червня 2019
892

Передумали: Fiat Chrysler і Renault відмовились від злиття

Офіційна причина – відсутність необхідних політичних передумов у Франції

Концерн Fiat Chrysler Automobiles (FCA) несподівано повідомив про те, що відкликає свою пропозицію про злиття з французьким автомобілебудівником Renault, про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті FCA.

Як повідомили представники італійсько-американського автогіганта, “стало зрозуміло, що у Франції відсутні політичні передумови, необхідні для подібного злиття”. І додали, що на думку FCA пропозиція про злиття була переконливою. “Це принесло б вигоду обом сторонам”, – йдеться в офіційній заяві концерну.

У свою чергу видання Deutsche Welle відмічає, що заява була зроблена незабаром після того, як стало відомо про нові підозри щодо колишнього топ-менеджера альянсу Renault-Nissan Карлоса Гона.

І додає, що раніше Renault повідомляв про бажання відкласти офіційні переговори щодо злиття. “Правління компанії провело нараду щодо можливості об’єднання, проте не встигло прийняти остаточного рішення, оскільки уряд Франції висловився за те, щоб відкласти переговори”, – пише видання, посилаючись на французького автовиробника.

Якби Renault і Fiat Chrysler уклали угоду, новостворена компанія стала б третім у світі за величиною автовиробником після Volkswagen і Toyota, випускаючи спільно близько 8,7 млн автомобілів у рік. “Пропозиція, зроблена FCA французам минулого тижня, мала на увазі, що обидві сторони отримали б половину активів кожна”, – йдеться у повідомленні.

Renault зустрів оферту з великим інтересом, так само як і французька держава, до речі якій належать 15% акцій автовиробника. “Однак згодом міністр економіки Франції Брюно Ле Мер виступив по телебаченню із заявою про те, що з початком переговорів поспішати не варто”, – пише Deutsche Welle.

Варто зазначити, що за останні дні зірвана угода з FCA для Renault – не єдина погана новина. Стало відомо, що колишній топ-менеджер альянсу Renault-Nissan Карлос Гон, проти якого, як писали раніше Investory News, в Японії заведено справу про розкрадання €16 млн, звинувачується в Нідерландах в розкраданні ще €11 млн з рахунків компанії.

Як повідомляє Інтерфакс, посилаючись на заяву Renault в середу, 5 червня, внутрішня перевірка автовиробників Renault і Nissan виявила сумнівні витрати холдингової компанії альянсу Renault-Nissan BV (RNBV), зареєстрованої в Нідерландах, у розмірі €11 млн. “До них причетний колишній глава альянсу Карлос Гон”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що €11 млн євро – це “певні витрати” Гона: завищені витрати на його авіаперельоти, а також трансферти некомерційним організаціям. “Результати перевірки виявили недоліки” у плані фінансової прозорості та процедур моніторингу витрат” у RNBV”, – йдеться у заяві Renault.

Додається, що рада директорів французької компанії рекомендувала RNBV звернутися до суду в Нідерландах у зв’язку з виявленими порушеннями. “У свою чергу міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер заявив у інтерв’ю BFM TV, що французький уряд, що володіє 15% в Renault, подасть позов до суду проти Гона у зв’язку з виявленими витратами RNBV”, – пише видання.

Раніше Investory News писали, що італійсько-американська корпорація Fiat Chrysler Automobiles та французький автоконцерн Renault SA вели перемовини про широке партнерство, частиною якого могло б стати об’єднання значних сегментів бізнесу.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram