Бiзнес
27 Квітня 2020
2 109

Перечекати кризу: Чи можна завдяки золоту зберегти свої активи?

Золото знову зростає в ціні. У найближчій перспективі – $2 тисячі за унцію. Investory News розбиралися, чи наразі це “той самий момент”, коли інвестиції у драгметал є найвиправданішими під час краху світової економіки

Допоки ціни на американську нафту дивують фондові ринки своїми антирекордами, золото знову дорожчає, цього разу перевищивши восьмирічний максимум. Так, минулого тижня вартість червневого ф’ючерсу на золото на біржі Comex зросла на 0,5%, до $1768,9 за унцію, а максимальне значення протягом торгової сесії складало $1785 за унцію. У вівторок, 21 квітня, спотова ціна (ціна на контракти з негайною поставкою) золота в середньому становила $1678 за унцію і демонструвала зростання на 11% з початку року.

Загалом, якщо подивитися на графік зміни ціни золота, то зростання розпочалося ще з 20 березня 2020 року. Саме в цей період наймасштабніша хвиля коронавірусу пройшлася по світу й триває досі. “А методи боротьби з ним – сильний удар по світовій економіці. У першу чергу – це падіння споживчого попиту і, як наслідок, падіння темпів зростання промислового виробництва – “серця” економіки, у яке вдарила пандемія. У результаті, компанії зазнають збитків, інвестори продають акції та йдуть в низькоризикові активи – облігації. Своєю чергою центральні банки світу включили “друкарський верстат” стимулюючи економіку збільшенням грошової маси та зниженням процентної ставки”, – пояснює Михайло Рітчер, експерт у сфері міжнародних фінансових ринків, керуючий активами.

І додає, все це призвело до того, що прибутковість з облігацій знаходиться поблизу нульової позначки, акції компаній мають великий ризик й інвесторам нічого не залишається як тримати частину своїх заощаджень у золоті, що й послужило причиною стрімкого зростання ціни на даний актив.

А ще, ціна зростає, бо попит по всьому світу перевищує пропозицію. Так, в кінці березня The Wall Street Journal повідомила про те, що дилери розпродали всі запаси золота та навіть почали закриватися. Сталося це через зупинку авіасполучення.

“У результаті постачання золотих злитків у США затримуються, а попит збільшився. Це призвело до спустошення запасів золота у дилерів і так триватиме до того часу, допоки не буде повноцінно відновлено постачання”, – стверджує пан Рітчер.

$3 тисячі за унцію

Як довго триватиме така ситуація – залежить від реакції інвесторів. Чим активніше слово “невизначеність” звучатиме у їхньому колі, ти вищим буде попит на золото. “Наразі всі очікують на другу хвилю падіння фондового ринку, яка повинна відбутися після сезону звітності в США. Тому до початку травня ціни на золото триматимуться на максимумах і продовжуватимуть рости”, – зазначає Михайло Рітчер.

Крім того, експерти радять звертати увагу й на динаміку розповсюдження коронавірусу по всьому світу. Якщо піки в Європі та США будуть пройдені, то почнуть зніматися різні обмежувальні заходи й можна буде очікувати повернення апетиту до ризику.

“У цьому випадку ціни на золото скоригуються та повернуться до позначки $1650-1700 за тройську унцію. У зворотному ж випадку вони продовжать рости аж до $1850”, – запевняє Андрій Шевчишин, керівник відділу аналітики ГК Forex Club.

У перспективі  вартість золота може сягнути $2 тисячі за унцію. За словами Михайла Федорова, аналітика ІГ “Універ”, за декілька років цілком можливе досягнення і $3 тисяч за унцію. “І ці майбутні ціни на нових висотах стануть нормою, оскільки інфляція зазвичай назад не відмотується, а старих цін ймовірно вже ніколи не буде”, – упевнений він.

Про те, що ціна дорогоцінного металу через півтора року досягне $3 тис., на 50% перевищивши чинний рекорд, говорять й аналітики Bank of America, повідомляє Bloomberg. “Цього року середня ціна золота складе $1695 за унцію, а  наступного виросте до $2063″, – вважають в банку.

І додають, що в ситуації, коли обсяг виробництва різко скорочується, бюджетні витрати зростають, а баланси центральних банків збільшуються удвічі, фіатні (незабезпечені паперові) гроші можуть опинитися під тиском”. “У цих умовах саме золото стане метою інвесторів. Водночас, стримуючими факторами для золота можуть бути сильний долар, знижена волатильність на фінансовому ринку та знижений попит на ювелірні вироби в Індії й Китаї”, йдеться у доповіді банку.

Золотий момент

Попри те, що золото – це історія не про інвестиції, а заощадження, на цей час воно може принести гарний прибуток. За словами Андрія Шевчишина, у кризовий час все-таки краще зберігати гроші в натуральній формі – ті ж злитки та інвестмонети, які можна придбати в банках. Однак вони не завжди є в наявності. “А ще серед мінусів – втрата при купівлі злитка на різниці між ціною продажу та купівлі. Крім того самостійно зберігати їх не зручно й небезпечно”, – зазначає Михайло Федоров.

Як варіант, можна відкрити металевий рахунок або відкрити золотий депозит. “Це зручний спосіб інвестицій в золото, але тут потрібно розуміти, що фізичного золота ви не побачите, банки в забезпечення даних рахунків зазвичай просто купують біржове золото”, – попереджає аналітик.

І додає, що з мінусів у такому випадку – обмеженість у мобільності, та неможливість оперативно купувати й продавати золото. “А дострокове закриття рахунку зазвичай призводить до обтяження, тому найчастіше в інвестора немає можливості продати золото за зручною ціною”, – пояснив він.

Експерти запевняють, що найзручніший спосіб – це самостійно придбати золото на біржі, через брокерські компанії, бо в такому випадку його можна купити та продати в будь-який момент за реальною ціною, без будь-яких додаткових різниць, обмежень та в будь-якому обсязі.

А ще, з огляду на те, що золото зазвичай купується на короткостроковий період, найбільш вигідним буде придбання ETF-фонда, який інвестує в золото. “Наприклад, GLD. Основна перевага такого варіанту – ліквідність, можна в будь-який момент купити та продати акції фонду, а також низькі комісії. З мінусів – необхідно відкрити рахунок у закордонного брокера та поповнити його, а для фізособи, громадянина України, максимальна сума для виведення за кордон по е-ліцензії становить €100 тис., для юридичної особи – €2 млн”, – нагадує Михайло Рітчер.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram