Новини
15 Травня 2020
1 355

Пандемія зробить Безоса першим у світі трильйонером

А от другим після нього буде девелопер із Китаю Сюй Цзяінь

Фото: Patrick Semansky

Найбагатша людина світу Джефф Безос стане першим трильйонером в історії всього через кілька років — і пандемія тільки допоможе йому в цьому, стверджується в нещодавно опублікованому в США дослідженні. Після його виходу ім’я засновника Amazon потрапило в тренди Twitter — і не всі раді за мільярдера, пише Forbes.

Ім’я Безоса виявилося в трендах Twitter в середу, 13 травня, після того, як було опубліковано дослідження сервісу консультацій для малого бізнесу Comparisun. У ньому стверджувалося, що до 2026 р. статок Безоса може досягти $1 трлн.

Компанія проаналізувала ринкову капіталізацію найдорожчих компаній на Нью-Йоркській фондовій біржі й статки 25 найбагатших людей світу за версією Forbes. Згідно з даними досліджень, другим у світі трильйонером після Безоса буде девелопер із Китаю Сюй Цзяінь.

Але до статусу трильйонера Безосу ще далеко. На момент публікації Forbes оцінює статок 56-річного підприємця в $143 млрд. Це помітно більше, ніж у березні: тоді капітал мільярдера був оцінений приблизно в $125 млрд.

Безос володіє 11,2% найбільшого у світі онлайн-ритейлера Amazon. Аналітики вважають, що Amazon стане одним із небагатьох бенефіціарів пандемії, оскільки попит на онлайн-покупки, стрімінгові послуги та доставку стрімко зростає.

У перші три місяці цього року продажі Amazon перевищили $75 млрд. Для порівняння: рік тому за той же період вони склали $60 млрд. Імовірність того, що почнеться друга хвиля епідемії та знову буде введений карантин, підтримає високий попит на послуги компанії й в майбутньому.

Безос вперше потрапив до рейтингу 400 найбагатших американців за версією Forbes в 1998 р., через чотири роки після того, як він заснував Amazon. У той час його власний капітал було оцінено в $1,6 млрд.

З початку року акції Amazon подорожчали більш ніж на 28%. Однак, як заявив Безос у квітні, тепер компанія переживає “найтяжчу кризу” за весь час свого існування. Amazon прогнозував, що операційний прибуток за три місяці аж до червня складе $4 млрд. Однак тепер компанія направить всю цю суму на витрати, пов’язані з коронавірусом — наприклад, підвищення погодинної ставки працівників, покупку захисних засобів для персоналу та організацію тестування.

Компанія зазнає критики з боку колишніх співробітників (як офісних, так і складських) за те, що вона, як стверджується, змушувала їх мовчати, коли вони повідомляли про брак захисних засобів. Amazon звільнив багатьох критиків, заявивши, що вони порушили політику компанії.

У лютому Безос продав частину своїх акцій Amazon на $4 млрд.

Прогноз дослідників про те, що пандемія прискорить перетворення Безоса в трильйонери, породило дебати серед користувачів Twitter. Реакція людей різниться — поки одні висловлюють роздратування тим, що багаті в кризу тільки багатіють, інші висловлюються про селф-мейд бізнесмена з повагою.

Нагадаємо, віце-президент Amazon і один із провідних інженерів Amazon Web Services (хмарного підрозділу Amazon) Тім Брей звільнився з компанії в знак протесту після звільнення робітників, які публічно протестували проти умов роботи під час пандемії Covid-19.

Amazon.com Inc у першому кварталі 2020 р. збільшив виручку на 26% на фоні різкої активізації онлайн-торгівлі в умовах пандемії коронавірусу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram