Бiзнес
5 Січня 2021
2 114

Пандемія проти M&A: У 2020 році ринок злиття та поглинання не втратив своєї актуальності

Однак загальний обсяг угод на 15% менший, ніж роком раніше, і сягає $3,4 трильйона

В Україні 2020 рік, у порівнянні з попереднім, був не таким щедрим на обсяг анонсованих і завершених угод злиття та поглинання (M&A). Показник склав $1,02 млрд, що у два рази нижче за тогорічний результат, коли ринок досяг позначки $2,1 млрд.

Скоротилася й кількість угод M&A — якщо минулого року їх нараховувалося 76, то у складний рік коронакризи — 64, повідомляє InVenture у своєму дослідженні.

Українські реалії

Найпопулярнішим на вітчизняному ринку був сектор будівництва та комерційної нерухомості — 17 угод M&A обсягом $278 млн. На другому місці опинився сектор логістичної нерухомості й транспорт (переважно зернові елеватори) — 13 угод M&A на $267 млн.

До трійки найактивніших також увійшов сектор сільського господарства та агробізнес. Тут найбільш діяльними були агрокомпанії зі сфери рослинництва із земельним банком в управлінні — 11 угод M&A обсягом $188 млн.

Серед інших не менш активних — роздрібна торгівля (3 угоди, $98 млн), IT і телекомунікації, переважно геймдев студії та аутсорсингові компанії (7 угод, $59 млн), видобувна промисловість (5 угод, $59 млн) та інші галузі — мова йде про фінансову діяльність, харчову промисловість, готелі та ресторани (8 угод, $68 млн).

Поширення пандемії коронавірусу у світовому масштабі стало основною причиною того, що у 2020 році ослабла активність іноземних інвесторів з придбання активів в Україні. На заваді, окрім зовнішньоекономічних факторів, зміни інвестиційних пріоритетів, невизначеності та очікувальної позиції інвесторів, стало ще й обмеження у фізичних переміщеннях.

“Багато інвесторів, з якими InVenture вели тривалі перемовини щодо входу на ринок України, відклали свої плани на невизначений період”, — зазначається у дослідженні.

В результаті, саме українські інвестори взяли на себе зобов’язання підтримати вітчизняний ринок. Тому більшість угод на ринку M&A відбувалися саме завдяки їм — в основному великим диверсифікованим промислово-фінансовим групам, відомим агровиробникам та агротрейдерам.

Загалом за оцінками багатьох експертів, в Україні слабкий інвестиційний клімат, що і є основною перешкодою для зростання M&A угод. “У 2020 році недовіра до судової системи очолила антирейтинг перешкод для припливу іноземних інвестицій, а широко розповсюджена корупція посіла друге місце”, — зазначається у дослідженні EBA.

А ще цього року негативним імпульсом для настроїв інвесторів стало зниження тарифів для сонячних (СЕС) і вітрових електростанцій (ВЕС), плюс перехід до аукціонної моделі визначення тарифу.

В кінцевому підсумку понад 50 інвесторів, які вклали свої гроші в джерела альтернативної енергії подали проти України міжнародні судові позиви на суму понад $30 млн.

Десять найбільших угод M&A в Україні у 2020 році

• DP World (ОАЕ) придбала 51% акцій в контейнерному терміналі TIS. Сума: $100-130 млн.

• Dragon Capital анонсував покупку офісного центру 101 Tower (Сур Rose Holding Limited/ТОВ “Єврожитлогруп”) у Степана Черновецького та Ігоря Ніконова. Сума: $110 млн (угода не закрита).

• Група компаній “Епіцентр К” купила частину агрохолдингу корпорації “Сварог Вест Груп” за допомогою викупу корпоративних прав ТОВ “Хмельницьк-Агро”. Сума: $80-90 млн.

• Rewe International AG продала мережу продуктових супермаркетів Billa (ПІІ “Білла-Україна”) компанії Novus (Consul Trade House UAB) Сума: $70 млн (без урахування кредиторської заборгованості).

• Готель “Дніпро” продано ТОВ “Смартленд” (Олександр Кохановський). Сума: $41 млн.

• SCM Рината Ахметова продала АЗС “Паралель” компанії “Нафтаінвест 2020”. Сума: $30 млн.

• Шведський автор комп’ютерних ігор Embracer Group придбав українську студію 4A Games, яка працювала над серією постапокаліптичних шутерів Metro. Сума: $35 млн.

• Віталій Хомутиннік продав 20% в JKX Oil&Gas компанії Bridgewater Holdings Corp (Сейшельські острови). Сума: $20-30 млн.

• Павло Фукс вийшов з ТРЦ “Respublika”, продавши свою частку 25% структурам Дмитра Фірташа. Сума: $20-25 млн

• Glencore Agriculture Limited (Renaisco B.V.) завершив операцію з придбання терміналу ТОВ “Евері” у компанії Orexim Group. Сума: $20-25 млн.

Як зазначає керуючий партнер InVenture Олексій Олейников, в найближчій перспективі можна очікувати на відновлення активності на ринку M&A, оскільки інвестори повинні у 2021 році повернутися до своїх планів щодо інвестування, які були порушені адаптацією до умов пандемії.

Що ж стосується України, то на думку експерта, наступного року активність інвесторів на внутрішньому ринку M&A залишиться порівняно невисокою, оскільки покупці та продавці все ще будуть сконцентровані на збереженні свого бізнесу та мінімізації наслідків пандемії.

“При цьому актуальним залишиться придбання стресових активів великими промислово-фінансовими групами”, — зазначає пан Олейников.

І додає, що серед галузевих пріоритетів у 2021 році збережеться попит на активи у сферах сільського господарства, фармацевтики, харчової промисловості, логістики, портової та припортової інфраструктури, а також IT сектора.

“Можливі також великі угоди й на ринку комерційної нерухомості, при цьому продажі швидше за все проходитимуть за стресовими цінами”, — наголошує він.

Крім того, інвестиційну активність стримуватимуть високі макроекономічні ризики. А найбільшою загрозою для інвестиційного клімату стане дефолт з державних запозичень. “Крім того, все ще є ризик нездатності досягти домовленості з МВФ про виділення нового траншу для покриття дефіциту бюджету. Плюс повторний локдаун у січні 2021 року також матиме негативний вплив на ділову активність. Хоча, багато інвесторів, які вже зайшли на ринок України швидше за все не змінять свої інвестиційні плани”, — розповідає Олексій Олейников.

І додає, що сприятливо впливати на інвестиційний клімат в країні зможе ефективна боротьба з корупцією. Серед інших важливих чинників виділяється перезапуск судової системи та призначення на ключові позиції реформаторів з високим рівнем репутації.

M&A у світі

Що стосується світового ринку, то загальний обсяг угод M&A у 2020 році склав $3,4 трлн, що на 15% менше, ніж роком раніше, зазначають аналітики JPMorgan.

При цьому саме завдяки серії великих операцій зі злиття та поглинання, укладених останніми місяцями поточного року, сукупний обсяг M&A у світі в IV кварталі досяг $1,1 трлн. Причому, за даними  Dealogic, показник перевищив позначку в $1 трлн за підсумками другого кварталу поспіль.

Як зазначає аналітик з ринків EMEA (Європа, Близький Схід й Африка) JPMorgan Конор Хіллер, пожвавлення фінансових ринків, що підкріплене новинами про вакцини від COVID-19 і завершенням президентських виборів у США, створюють фон для подальших угод M&A.

“Ми побачимо, як сильні компанії, бізнес-моделі яких виграли у результаті пандемії, зростатимуть внаслідок злиттів і поглинань, а також залучення капіталу. Іншим потрібна допомога для реструктуризації та рекапіталізації”, — додав він.

За даними Refinitiv обсяг угод M&A у технологічній галузі склав $69,3 млрд. Шість з десяти найбільших M&A у світі довелося на цей сектор. Наприклад Aveva Group Plc (Велика Британія) досягла угоди про придбання американського розробника програмного забезпечення OSIsoft LLC, за $5 млрд, що стало однією з найбільших угод в історії для британських технологічних компаній, акції яких обертаються на біржі.

А ще, 2020-й став знаковим для напівпровідникової галузі, враховуючи дві колосальні M&A-угоди, анонсовані у липні та вересні 2020-го. Серед найбільших — оголошена у вересні покупка американською компанією Nvidia розробника чіпів ARM за $40 млрд, а також поглинання виробника процесорів Maxim Integrated Products компанією Analog Devices, яке оцінюється у $21 млрд.

Як підрахували в IC Insights, ці дві мега угоди забезпечать приблизно 97% від сукупної вартості M&A-угод між чіпмейкерами у доларовому обчисленні цього року.

Загалом, якщо Nvidia вдасться довести покупку ARM до кінця, то це стане найбільшим злиттям напівпровідникових в історії галузі. Однак угода піддасться ретельній перевірці з боку регуляторів у КНР, Європі та інших регіонах, оскільки технології, що належать ARM використовуються у більшості чіпів для смартфонів та інших мобільних процесорів, що розробляються у світі.

За підрахунками фахівців загальна вартість напівпровідникових M&A-угод, оголошених за перші дев’ять місяців поточного року, у 2020-му досягла найвищого значення за п’ять років. Наразі 2015 рік залишається неперевершеним з точки зору грошового обсягу злиттів і поглинань між чіп-мейкерами: тоді було анонсовано більше ніж 30 угод на загальну суму $107,7 млрд.

Однією з найактивніших стала й сфера охорони здоров’я, де було укладено угод на $38,5 млрд — це головний показник з грудня 2019 року. Сюди входить придбання найбільшим світовим виробником медичних товарів Johnson & Johnson американської біотехнологічної компанії Momenta Pharmaceuticals за $6,5 млрд.

А ще, французька Sanofi домовилася про купівлю американської біофармацевтичної Principia Biopharma за $3,7 млрд.

Тим часом американський виробник лабораторного обладнання Thermo Fisher Scientific не зміг придбати німецьку Qiagen, що випускає медичні діагностичні тести, за яку був готовий заплатити €10,7 млрд ($13 млрд). Чимало акціонерів Qiagen вирішили, що пропозиція Thermo Fisher не занадто вигідна з урахуванням перспектив попиту на випущені компанією тести на коронавірус.

Загалом це рідкісний приклад розвалу великої угоди через те, що перспективи компанії покращилися через пандемію COVID-19, а не погіршилися. Операцію підтримали всього 47% акціонерів Qiagen, і Thermo Fisher довелося відмовитися від покупки.

Крім того, на початку вересня швейцарська Nestle SA, один із найбільших у світі виробників харчових продуктів, оголосила про купівлю американської біофармацевтичної Aimmune Therapeutics за $2,6 млрд.

Що чекає на ринок?

Підвищена активність у сфері M&A очікується і в 2021 році. Експерти зазначають, що компанії реорганізовуватимуть угоди, адаптуючись до наслідків кризи, що викликана пандемією коронавірусу.

“Активність на ринку M&A, яка почала зростати у вересні, очевидно відновилася, і як ми сподіваємося, збережеться у 2021 році. Крім того, збережеться й тренд до збільшення кількості IPO”, — зазначає співкерівник підрозділу ринків капіталу Citigroup Маноло Фалько.

Серед факторів, які підтримуватимуть високу активність експерти називають низьку вартість залучення боргового фінансування, державні стимули, наявність привабливих можливостей для покупок, а також загальне прагнення компаній змінювати бізнес-моделі у відповідь на глобальні зміни, що відбуваються.

До речі, зростання кількості великих угод зі злиття та поглинання, а також бум у сфері IPO, привів до збільшення комісійних провідних світових інвестбанків у 2020 році до максимальних за 13 років $87,5 млрд, зазначає MarketWatch.

Вперше з 2010 року комісійні, отримані інвестбанками за організацію розміщень акцій, були вищими за угоди M&A. “Це пов’язано з різким стрибком активності на ринку IPO у період першої хвилі пандемії коронавірусу, а також низкою великих розміщень наприкінці цього року”, — йдеться у повідомленні.

У результаті JPMorgan Chase & Co. став лідером за сумою отриманих комісійних (понад $8 млрд), на частку інвестбанку довелося 9,2% всього глобального пулу — це для нього максимум з 2004 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram