Новини
4 Травня 2021
1 484

Оси як бджоли цінні для економіки, екосистеми та здоров’я людини

Комах можна використовувати для боротьби зі шкідниками в країнах, що розвиваються, особливо в тропічних

У новому дослідженні вчені зібрали дані з більш ніж 500 наукових робіт, щоб розглянути, як 33 тис. видів жалких ос вносять свій внесок в екосистему та економіку.

Оси недостатньо вивчені порівнюючи з іншими комахами, вчені тільки починають розуміти їх цінність і важливість, заявляють автори. У новій роботі вони розглянули основні функції бджіл, а також їх глобальну роль в нашому житті.

Оси — хижаки. Такі комахи займаються біоконтролем, вони захищають сільськогосподарські культури, вартість яких становить $416 млрд щорічно. Але, ця цифра майже повністю ігнорує внесок ос.

Однак ці комахи регулюють популяції членистоногих, наприклад, попелиці та гусениць, які пошкоджують посіви. Поодинокі види ос, як правило, борються з конкретним шкідником, а групи ос полюють на велику кількість видів одночасно.

“Ми звикли ненавидіти ос і любити бджіл, оскільки останні запилюють культури та виробляють мед. Однак такий поділ обумовлено незнанням ролі ос в екосистемі”, — зазначає професор і провідний автор Сейріан Самнер.

Дослідники зазначають, що ос можна використовувати для боротьби зі шкідниками в країнах, що розвиваються, особливо в тропічних. Для цього фермерам потрібно привезти популяції місцевих видів ос до себе: це можна зробити з мінімальним ризиком для навколишнього середовища.

Також оси поряд з бджолами займаються запиленням. Автори пишуть, що виявили, як оси відвідали 960 видів рослин, а 164 з них повністю залежать тільки від запилення ос. Це були, наприклад, деякі види орхідей.

Багато з цих комах також є універсальними обпилювачами, які переміщаються найрізноманітнішими рослинам, тому дослідники говорять, що вони можуть служити резервними обпилювачами, якщо рослина втратить свого місцевого первинного запилювача.

Як писали раніше Investory News, звичайний ґрунтовий пестицид скорочує відтворення бджіл на 89%. Науковці канадського університету впевнені, неонікотиноїди шкодять не тільки комахам, але й сільському господарству.

А от внесок запилювачів у світову економіку оцінюється від $235 до $577 млрд на рік. Бджоли впливають на вирощування яблук, мигдалю, овочів і запилюють 5−8% від загальної кількості сільськогосподарських рослин у світі

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram