Новини
17 Грудня 2020
843

Оподаткування для контрольованих іноземних компаній перенесено на 2023 рік

Народні депутати проголосували за зміни до закону №466-ІХ

У четвер, 17 грудня, Верховна Рада України прийняла в цілому зміни в “гучний” закон №466-ІХ (раніше — №1210), який, зокрема, обмежує застосування принципу ділової мети лише офшорними юрисдикціями та переносить оподаткування контрольованих іноземних компаній (КІК) з 2021 року фактично на 2023 рік.

У другому читанні за відповідний законопроєкт №4065 “Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування” проголосувало 296 депутатів.

Зазначається, що першим звітним роком для КІК є 2022 рік, а контролюючі особи мають право подати звіт про КІК за 2022-й одночасно із поданням річної декларації про доходи та майно за 2023 рік з включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку КІК до декларації за 2023-й.

“При цьому штрафи та пеня не застосовуються”, — зазначено у тексті законопроєкту.

Спершу редакція тексту до другого читання виключала сплату 1,5%-го військового збору з доходів у результаті ліквідації іноземних компаній, зокрема офшорних. Однак після перерви парламент підтримав цю поправку, завдяки чому 300 народних депутатів проголосували “за” оподаткування ліквідації іноземних компаній військовим збором.

При цьому вони не підтримали поправку про пом’якшення різкого підвищення акцизів на тютюнові вироби електронного нагрівання до 200% у 2021 році з подальшим зростанням ставки на 30% на рік, тоді як закон №466-ІХ передбачав їх зростання на 300% з 2021 року.

Раніше Investory News писали, що іноземні компанії отримали змогу відкривати рахунки в банках України — Нацбанк оновив Інструкцію про порядок відкриття та закриття рахунків клієнтів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram