Новини
7 Квітня 2023
365

Опитування: Хто заробляє на фрилансі більше — жінки чи чоловіки

В дослідженні взяли участь понад 2 000 фрилансерів зі 121 країни

Гендерний розрив в оплаті праці у фрилансерів на 19% менший, аніж у звичайних спеціалістів. Майже половина (46%) фрилансерів у всьому світі спостерігають зростання попиту на свою роботу, свідчать дані дослідження Payoneer, в якому взяли участь понад 2 000 фрилансерів зі 121 країни.

Водночас понад половина (55%) фрилансерів взяли собі більше роботи внаслідок підвищення вартості життя.

Після революції у сфері фрилансу, спричиненою пандемією Covid-19, люди почали повною мірою користуватися гнучкістю й можливостями роботи на фрилансі, а малий бізнес дедалі частіше звертається за їхніми послугами.

Опитування показало, що попит на фрилансерську роботу продовжує зростати, наслідуючи тенденцію, яка спостерігалася на початку пандемії. Всупереч побоюванню глобального економічного спаду, респонденти помічають щораз більший попит з боку компаній, які прагнуть наростити команди, оскільки вони розвиваються за кордоном.

За минулий рік майже половина (46%) фрилансерів у всьому світі відчули зростання попиту на їхні послуги з боку глобальних компаній, які їх наймають. Найбільше зріс попит у сферах програмування, маркетингу, проєктного менеджменту та вебдизайну.

55% фрилансерів взяли собі більше роботи внаслідок підвищення вартості життя. З тої ж причини 41% підвищили свої ставки, а 32% вийшли на нові території.

“Глобальний ринок фрилансу продовжує активно розвиватись, і українці — важливі його учасники. Під час повномасштабної війни, коли немало українських спеціалістів втратили постійну зайнятість, фриланс став для багатьох з них рятівним колом. Так само і для українських компаній, які постраждали від російської агресії, позаштатні працівники стали опорою для відновлення та руху уперед”, — зазначила генеральна директорка Payoneer в Україні Любов Даниліна.

Якщо говорити про оплату праці, то середня погодинна ставка у Центральній і Східній Європі становить $23 на год. А от щодо розриву зарплат жінок і чоловіків у фрилансі, то на кожен долар, зароблений чоловіком, жінка заробляє $0,92. Водночас це на 19% менше, ніж розрив між чоловіками та жінками на звичайній зайнятості ($1 проти $0,77).

Зважаючи на це, підприємства, які наймають фрилансерів, мають можливість більше вирівняти умови для жінок, запровадивши справедливу оплату праці для своїх позаштатних працівників.

Як писали раніше Investory News, жінки в IT просять на 10-30% меншу зарплату, ніж чоловіки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram