Новини
1 Лютого 2021
590

Опитування НБУ: Новий рік бізнес розпочав із посилення песимістичних настроїв

Найгіршими є очікування будівельників і у представників зі сфери торгівлі

За результатами січневого опитування представники бізнесу погіршили свої очікування щодо діяльності та економічного стану підприємств. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який щомісяця розраховується Національним банком України (НБУ).

Так, ІОДА у січні становив 37,6 проти 45,5 у грудні 2020-го. У НБУ зазначають, що вже одинадцятий місяць поспіль очікування підприємств перебувають на рівні нижче рівноважного значення у 50 пунктів.

Найгірші оцінки залишаються у представників зі сфери будівництва, чий індекс становить 33,1 після незначного поліпшення до 39,1 у грудні. “Будівельники очікують на стрімке скорочення обсягів будівництва та нових замовлень з одночасним зростанням вартості послуг підрядників та погіршенням їх доступності”, — пояснюють у Нацбанку.

Погіршилися й очікування підприємства зі сфери торгівлі, які “найсильніше відчули наслідки посилення протиепідемічних обмежень на фоні традиційного зниження активності у перший місяць року”. Індекс для них становить 33,3 у січні, а у грудні — 48,5.

Негативна оцінка залишилася й у сфері послуг, чий індекс знизився з 45,3 у грудні до 39,7 у перший місяць 2021 року.

У промисловості негативно оцінюють потенційні показники виготовленої продукції, замовлень, запасів, а також майбутні ціни на сировину. Секторальний індекс у січні знизився до 38,6 з 44,6 у грудні.

Як повідомляє регулятор, усі підприємства передбачають зростання рівня цін на фоні зростання цін на сировину та цін постачальників, а також налаштовані на подальше зменшення чисельності своїх працівників.

Раніше Investory News писали, що український бізнес погіршив очікування щодо уповільнення інфляції протягом найближчих 12 місяців до 7,9% з 7% і ослаблення курсу гривні до 29,68 грн/$1 з 28,99 грн/$1.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram