Новини
31 Травня 2021
555

Опитування: Керівники фінансових установ вважають стан сектору найкращим за три роки

Поліпшення оцінок переважно економічних чинників ризику свідчить про поступовий вихід економіки України з кризи

Керівники фінансових установ вважають стан фінансового сектора кращим за останні три роки, свідчать дані опитування Національного банку України (НБУ) про системні ризики фінансового сектора за травень.

Зазначається, що більшість топменеджерів не очікують негативних змін наступні шість місяців. Водночас третина опитаних прогнозує подальше поліпшення стану фінансового сектора.

“Керівники найбільших банків і небанківських установ України в травні 2021 року значно поліпшили оцінки поточного стану фінансового сектора. Позитивний баланс відповідей (+ 22%) був найвищим за три роки — за весь час проведення опитувань. Кожен третій топменеджер вказав на поліпшення стану справ за минулі пів року. Однак, тільки 6% респондентів оцінили його стан нижче задовільного “, — йдеться у повідомленні.

Крім того, 20% опитаних вважають поточну стійкість фінансового сектора до значних негативних подій високою або дуже високою із лише 9% пів року тому.

В цілому, учасники опитування показали оптимістичний погляд на перспективи фінсектору наступні пів року, зокрема, 33% респондентів очікують поліпшення його стану. При цьому частка респондентів, які мають негативні очікування, зменшилася у вісім разів — до 6%.

Керівники фінансових установ вкотре назвали головним джерелом ризику загальний рівень корупції, діяльність правоохоронних органів і судової системи. Також стрімко зріс ризик можливої ​​ескалації військових дій з боку РФ на сході країни.

Зазначається, що поліпшення оцінок переважно економічних чинників ризику свідчить про поступовий вихід економіки України з кризи.

Загрози для співпраці з міжнародними фінансовими організаціями залишаються серед основних ризиків два опитування поспіль. Загалом схильність фінансових установ до ризику за останні пів року практично не змінилася — так вважають 69% респондентів.

Опитування проводилося з 12 до 25 травня 2021 року. Участь у ньому взяли керівники 22 банків, 12 страхових та 2 інвестиційних компаній.

Нагадаємо, станом на 1 травня поточного року сума вкладів фізосіб (зокрема фізосіб-підприємців) у банках-учасниках Фонду гарантування становить 621,65 млрд грн, що на 10,35 млрд грн більше показника на 1 квітня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram