Новини
17 Вересня 2020
715

Опитування: 42% малих підприємців не готові до посилення карантину

У випадку другої хвилі коронавірусу більшості підприємців доведеться закривати бізнес або скорочувати його масштаби

Результати опитування, яке провела Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА) серед представників малого та мікробізнесу — учасників проекту Unlimit Ukraine, показали, що 42% підприємців не готові до відновлення жорсткого карантину. Ще 29% підприємців стверджують, що готові до погіршення ситуації, інші 29% вагаються щодо своєї реакції на розвиток такого сценарію.

У випадку другої хвилі коронавірусу та, відповідно, посилення державою карантинних обмежень, більшості малих підприємців доведеться закривати бізнес або скорочувати його масштаби, а також звертатися до держави за допомогою. У цьому контексті надзвичайно актуальним є спрощений доступ бізнесу до доступного кредитного ресурсу.

Асоціація також поцікавилась у спільноти Unlimit Ukraine, як вони оцінюють запропоновану державою кредитну програму “Доступні кредити 5-7-9%”.

Майже кожному четвертому опитаному підприємцю відмовили в участі у програмі: таких виявилося 27%. Своєю чергою, вдалося отримати кредит тільки 11% опитаних, а 10% все ще очікують рішення по їхній заявці. Ще 25% тільки планують подавати на участь у програмі, 16% — не планують через невідповідність критеріям, а 11% — через відсутність зацікавленості.

При цьому 89% підприємців зверталися до державного банку, і тільки 11% — до комерційних. Серед виданих кредитів переважають невеликі суми. Зокрема, 50% ФОПів вдалося отримати до 500 тис. грн кредиту, 20% — від 500 тис. до 1 млн грн, 17% — від 1 до 3 млн грн і ще 13% отримали кредит на суму, що перевищує 3 млн грн.

ТОП-3 цілі, на які підприємці планують витратити кредитні кошти, отримані за програмою “Доступні кредити 5-7-9%”:

• придбання та/або модернізація основних засобів виробництва;

• фінансування оборотного капіталу в межах інвестиційного проекту;

• поповнення обігових коштів для покриття постійних витрат (оренда, заробітна плата працівникам, страхові платежі тощо).

Протягом періоду участі у програмі у більшості компаній не змінився штат працівників — про це повідомили 59%, і тільки 18% бізнесів створили два або більше робочих місця.

Як писали раніше Investory News, Верховна Рада України прийняла законопроект щодо внесення змін до держбюджету-2020. Так, у поточному році надаватимуться державні гарантії за кредитами для мікро-, малого та середнього бізнесу обсягом до 5 млрд грн на портфельній основі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram