Новини
12 Листопада 2019
1 290

Оновили рекорд: Імпорт картоплі цього року найбільший за всю історію країни

Всього до України завезено 142 тис. тонн картоплі – у 529 разів більше, ніж минулого сезону

У жовтні Україна оновила рекорд імпорту – до країни ввезли 92,6 тис. тонн товарної картоплі – більше, ніж будь-коли в історії України за цілий рік, про це йдеться у повідомленні Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Всього з початку сезону 2019/20 років імпортовано понад 142 тис. тонн картоплі. Це у 529 разів більше, у порівнянні з аналогічним періодом минулого сезону. Таким чином у жовтні 2019 року критична ситуація з ростом імпорту картоплі в країну досягла свого апогею.

В асоціації додають, що згідно з даними цінового моніторингу EastFruit, попри зростання імпорту картоплі у вересні-жовтні, ціни на нього істотно не знизилися.

“Так, середня ціна на продукцію в цей період коливалася в межах від 8 до 11 грн/кг (32-44 центи США за кг). У даний час картоплю продають, переважно, по 9 грн/кг (близько 37 центів США за кг)”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), попри те, що картопля є найбільш споживаним в Україні продуктом плодоовочевої галузі, якщо вірити даним статистики, обсяги його продажів у натуральному вимірі в мережах супермаркетів країни менші, ніж, наприклад, обсяги продажів цитрусових або бананів.

“Виходить, що в жовтні до України було ввезено близько половини річного обсягу продажів картоплі мережами супермаркетів, а це вже дуже суттєво”, – наголосив він.

І додав, що мережі супермаркетів не є головним каналом збуту картоплі в Україні. “Мережі контролюють не більше 15-20% обсягів роздрібних продажів картоплі, в той час як з цитрусових і бананів їх питома вага у кілька разів вище. Проте, навіть з урахуванням реальних обсягів роздрібної торгівлі картоплею в країні за всіма напрямками реалізації, питома вага імпорту в жовтні досягла 50% оцінних обсягів роздрібних продажів цього місяця, звичайно, без урахування ажіотажного попиту, який продовжував залишатися високим”, – пояснив він.

За словами Андрія Ярмака, імпортна картопля активно закладалася на тривале зберігання з метою перепродажу у зимово-весняний період за вищою ціною.

Наразі ціни на картоплю в Україні вищі, ніж у Польщі в середньому на 10 центів США за кг, і вищі, ніж у Росії – на 20 центів США за кг, тобто більш ніж у два рази.

“І хоча картоплю в Україну офіційно поставляє, в основному Білорусь, де ціни також у два рази нижче, ніж в Україні, значна частина цієї картоплі має російське походження. З РФ в Україну здійснюється пряме постачання картоплі, як виявляється, заборони на це не існує”, – повідомили в асоціації.

Як зазначила Катерина Звєрєва, директор з розвитку УПОА, з огляду на обсяги імпорту картоплі в Україні, а також оцінні обсяги виробництва цих бульбоплодів у країні цього року, існує висока ймовірність зниження цін на картоплю у другій половині сезону.

За оцінками аналітиків асоціації, попит на картоплю залишатиметься низьким у листопаді та грудні й активізується лише до свят. При цьому обсяги продажів картоплі в передсвяткові дні, з великою ймовірністю розчарують представників роздрібної торгівлі.

“Відповідно в січні знову варто очікувати провалу в продажах і лише у лютому попит може відновитися”, – додали в асоціації.

Щодо найближчих перспектив, то існує ймовірність, що імпорт в листопаді різко знизиться, проте продовжить залишатися істотним. “А вже до кінця місяця можна очікувати зниження оптових цін на картоплю”, – повідомили в УПОА.

На початку жовтня Investory News писали, що імпорт картоплі перевищив тогорічні показники у 12 разів – так, з початку 2019 року Україна імпортувала 68,5 тис. т картоплі на суму $15,7 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram