Герої
27 Березня 2020
3 131

Ольга Вінгловська: Юрист повинен бути сучасним у всіх сенсах

Керуючий партнер Alstellar Law Firm, адвокат — про гендерну перевагу, поширені помилки та креатив у юридичній практиці

— Чому Ви обрали професію юриста?

Років у п’ять визначилася з професією і була впевнена, що бізнес без мене не впорається і сам світ не захопить.

— Яка основна мета вашої компанії та які послуги Alstellar пропонує?

Наша компанія пропонує послуги по захопленню світу, а кожен наш клієнт це амбітний підприємець, який хоче побудувати міжнародний бізнес, не обмежуючись Україною — такий собі Наполеон у своїй галузі. Наполеон в хорошому сенсі цього слова, адже зараз не обов’язково вести війни, щоб завойовувати. Досить створити продукт, послугу, програму, реалізувати соціально корисну ідею, яка могла б поліпшити життя певної групи людей.

Ми перша жіноча юридична фірма, тому нам удвічі приємно спостерігати, як збільшується кількість успішних бізнесів, якими керують жінки. Тому я абсолютно впевнена, що саме таким компаніям вдасться не просто завоювати світ, а й серця своїх клієнтів.

Такі бізнеси завжди мають більш довгострокове та складне планування і не орієнтовані на отримання швидкої вигоди.

Ми допомагаємо нашим клієнтам відкрити свій бізнес за межами України, обрати найбільш сприятливі податкові умови для експансії українського бізнесу та відповідну юрисдикцію, зареєструвати компанію, отримати необхідні ліцензії, врегулювати відносини з бізнес-партнерами або інвесторами та зафіксувати це в угоді акціонерів, адже усні домовленості можна “забути”.

Наш досвід дозволяє досить точно спрогнозувати, які складнощі можуть стати на заваді українським власникам у тій чи іншій країні. З 2020 року ми додали нову практику — забезпечення гендерної рівності.

Якщо говорити про нашу основну мету — зробити бізнес-світ кращим.

З точки зору розвитку корпоративного права та дієвості правових механізмів захисту інвестора, найсприятливіший клімат створено у США та Великій Британії

— З юридичного боку, де краще розвивати бізнес?

З огляду на мою спеціалізацію та на специфіку моєї діяльності, на етапі старту бізнесу, залучення інвестора/продажу або ліквідації, мені довелося працювати близько із 60 різними юрисдикціями, зокрема й досить екзотичними.

Можу сказати, що кожна з них, безперечно, має свої переваги, національні особливості та недоліки. Уявіть, десь “рекомендовано” брати на роботу у вашу компанію на посаду директора чи радника директора — людину близьку до влади (і це я не про Україну), а десь досить декількох хвилин, щоб онлайн зареєструвати юридичну особу.

На мій особистий погляд, з точки зору розвитку корпоративного права та дієвості правових механізмів захисту інвестора, найсприятливіший клімат створено у США та Великій Британії.

— Що у Вашій роботі приносить задоволення та що найважче в професії юриста?

Найважче — найцікавіше. Складний проект, з яким раніше не працювали зазвичай надихає юристів, а от бюрократія, яка затягує строки реалізації проекту на місяці, а іноді й на роки, навпаки — демотивує.

Задоволення в роботі приходить від розуміння, що твоя порада або запропонована стратегія стали надійним фундаментом для подальшого розвитку бізнесу.

— Багато доводиться працювати з різними людьми. Які якості в людях Вам найцінніші?

З точки зору людських якостей, я ціную щирість у всьому: у прийнятті рішень, у веденні бізнесу, у спілкуванні, навіть у корпоративній війні.

— Є справи, від яких відмовляєтеся, наприклад, якщо впевнені, що справа “програшна”?

Є випадки, коли я змушена відмовитись від справи, і основним фактором, на підставі чого я приймаю таке рішення точно не є “програшність” справи.

Звичайно, я завжди оцінюю перспективу і розумію із точністю до 90% на який результат може розраховувати клієнт. Але бувають такі випадки, коли клієнт хоче поборотись до останнього, навіть всупереч досить невтішному прогнозу й це дійсно інколи спрацьовує.

Відмовляюсь, якщо клієнт, попри погоджену стратегію, діє на свій розсуд, чим ризикує не лише своєю репутацією, але й нашою. Це все одно, що розірвати рекомендації лікаря та викинути у сміття всі призначені ліки, а натомість виконувати поради екстрасенса і потім пред’являти претензії до лікаря, чому ж останній його не вилікував.

— Яким вимогам повинен відповідати сучасний юрист та яке головне правило в юриспруденції на Ваш погляд?

Як мінімум, юрист повинен бути сучасним у всіх сенсах: професійному, бізнесовому, виглядати теж бажано сучасно.

Насправді, все залежить від вимог клієнта, якщо клієнт хоче розв’язувати конкретну задачу, тоді достатньо знайти гарного фахівця — це як ліки проти головного болю, які справді подіють.

Якщо клієнт хоче знайти юридичного партнера, який подивившись на проблему, зможе побачити причину її виникнення та запропонувати шляхи вирішення, тоді, крім професійних навичок повинна збігатися й життєва філософія, а статус проблеми чи задачі відповідати статусу юриста.

Юристу важливо дбати про професіоналізм та постійний розвиток, репутацію, стежити за світовими законодавчими трендами та своїми порадами не шкодити бізнесу.

— Яку найбільш поширену помилку роблять юристи?

Хоч і ходять чутки про те, що юристи — це фізичні особи, які раніше були людьми, все ж таки, юристи — це такі самі люди як і всі інші. Тому і помилки в них ті самі — дивитися на проблему клієнта з позиції юриста і не “бути в шкурі” клієнта, страх брати відповідальність за прийняття рішень.

Юрист — одна з найпрестижніших професій на сьогодні. Назвете Ви її однією з найбільш високооплачуваних?

Можливість отримати диплом юриста у будь-якому виші нашої країни, на жаль, дуже знівелювала цінність як диплому, так і професії.

Юристами часто називаються люди, які насправді виконують роль секретаря чи помічника. Тому розмір гонорару дуже залежить від багатьох факторів: регіону, спеціалізації, професіоналізму та досвіду.

Можливість отримати диплом юриста у будь-якому виші нашої країни, на жаль, дуже знівелювала цінність як диплому, так і професії

— Що робите, щоб зберегти конкурентоспроможність?

Ми — лідери у своїй ніші. У вартість наших послуг не закладені шалені бюджети на маркетинг. У вартість наших послуг ми закладаємо лише якість.

— Як Ви оптимізуєте свою роботу?

Для мене оптимізація роботи — це чіткий розподіл ролей кожного працівника. Також я зробила ставку на ефективність роботи кожного. І з цією частиною ми постійно експериментуємо.

Так, наприклад, ми перші, хто на юридичному ринку був повністю готовий до віддаленої роботи з початку свого відкриття, а з січня 2020 року ми, знову ж таки перші, відмовилися від роботи в офісі щопонеділка, не збільшуючи робочий день з вівторка по п’ятницю.

Я дуже добре пам’ятаю як при п’ятиденному робочому тижні тобі, як працівнику, не вистачає ще одного дня для розв’язання особистих питань. Це не означає, що ми не спілкуємося по роботі, не відповідаємо на повідомлення чи лист від клієнта або партнера, та зі смартфоном це можна зробити будь-де.

— Чи є у Вашій професії місце креативу?

Постійно. Немає жодного однакового клієнта, а відповідно — жодного однакового рішення. Крім того, міжнародне корпоративне і податкове законодавство змінюється з такою швидкістю, що розв’язання питання сьогодні може повністю відрізнятися від того рішення, яке ми запропонуємо завтра.

Є дослідження, що професія юриста вважається однією із самих нудних професій. Я з таким висновком взагалі не можу погодитись, адже мої особисті спостереження і досвід говорять зовсім про інше: якщо ти нудна і не креативна людина, то будь-яка професія для тебе буде нудною та некреативною.

— Як відпочиваєте? Чи є у Вас хобі?

Намагаюся регулярно змінювати своє хобі та види відпочинку. Минулого року у мене з’явилося нове хобі — заняття в школі акторської майстерності з виступами на сцені. В цьому році вирішила стати на лижі (вперше!).

Дуже люблю грати з друзями та колегами в “Монополію”.

— Які події, книги, фільми найбільше вплинули на Ваш професійний вибір та розвиток?

Не можу сказати, що якась конкретна книга або фільм змінили мене чи вплинули на мій професійний вибір. Серед книг люблю фантастику. Дуже подобається читати футурологів і сучасні абсурдистські п’єси. Серіали про юристів не дивлюся.

Якщо говорити про події, то найбільше на мій розвиток впливають глобальні економічні кризи — це завжди нові виклики для клієнтів, а відповідно й для мене.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram