Соцмережі
26 Лютого 2019
813

Ольга Бєлькова: Енергетичні політичні обіцянки

Здобутки, очікування та виклики енергетичної галузі

Сьогодні ранок почала із виступу на щорічній ювілейній енергетичній конференції.

Із приємного: було легко звітувати про законодавчу частину обіцянок політиків. Закони було прийнято! Ну хіба от ще аукціони для зелених лишаються. Із 2014 пройдено колосальний шлях зміни філософії підходів до формування принципів торгівлі та генерації енергії в Україні на рівні законодавства.

Із менш приємного: На жаль, ще не можу сказати це саме про імплементацію. Хоча я особливо радію газовим аукціонам, які зараз оголошені. Це реальний крок вперед.
Саме забезпечення доступним (за ринковими цінами) власним газом є найпріоритетнішою задачею реформи. Саме ця галузь також приносить і найбільше податків і створює найбільшу кількість робочих місць. І саме її продукція є в пріоритеті очікувань.

Із оптимістичного : я щиро вважаю, що президенські чи парламентські вибори не повинні погіршити умови для бізнесу пов’язаного із енергетикою та паливно-енергетичними комплексом, особливо видобутку газу. Ед Чоу, дуже влучно підмітив, що демократія не має зупиняти реформи. Всі топ кандидати говорять про важливість нарощування видобутку газу. Це теж прорив, бо раніше все було «домовлюся про дешевий імпорт».

Із складного: популізм це не тільки говорити занадто оптимістично про щось , а і уникати розмов про необхідні зміни. Так, дійсно є проблеми виконання нарощування видобутку газу, але їх не одна чи дві і вони не в персоналіях. Є цілий комплекс причин, чому прогрес не такий, якого ми очікували. Є також зміни, які потребують перегляду «звичного старого» – якщо буде більше зеленої енергії, то якої має стати менше в системі, яка не потребує додаткової енергії зараз? Яка система формування ціни на зелену енергію є в інтересах споживачів, а не тільки інвесторів? Що робити із вугільною галуззю? Як реформувати Держгеонадра?

Наш комітет дуже уважно ставиться до всіх нових проблем ринку і вряд чи інші каденції прийняли стільки рішень як наша. Але саме від фактичної реалізації норм урядом і всіма органами державної влади залежить кінцевий результат реформи.

Сьогодні ранок почала із виступу на щорічній ювілейній енергетичній конференції Adam Smith Conferences. Із приємного:…

Опубліковано Olga Bielkova Вівторок, 26 лютого 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram