Герої
17 Липня 2019
1 754

Ольга Афанасьєва INside: У будь-якій незрозумілій ситуації – дій

Виконавчий директор Української асоціації венчурного та приватного капіталу (UVCA) – про особливості роботи в венчурній сфері, книги та людей, що надихають


#1. Ольго, якими критично важливими якостями має бути наділена людина, яка працює у венчурній сфері? Які маєте ви?

У певній мірі важливі якості залежать від того, яку саме функцію реалізує людина — адже ролей у венчурній сфері також багато. Якщо ми говоримо про управляючих фонду, то я б визначила сукупність таких рис та знань.

По-перше, володіння засадами інвестиційної діяльності, фінансів, розуміння специфіки власне венчурного (високоризикового) інвестування та інноваційного бізнесу.

По-друге, вміння розбиратись у людях, адже інвестор інколи трошки психолог. Це пов’язано з тим, що засновники стартапів, в які інвестують, часто знаходяться у великому стресі через унікальність їх діяльності та ситуацію, що швидко змінюється. Згідно із дослідженням CB Insights проблема з командою входить у топ-3 причин того, що інноваційні компанії зазнають невдачу. Отже, як відомо, інвестують першочергово в людей.

#2. Якби ви починали кар’єру з початку, яку б сферу діяльності обрали?

Коли я обирала напрямок освіти — менеджмент зовнішньоекономічної діяльності, то це був мій вибір, і він мене не розчарував. Навіть навпаки. Потім до цього ще додалося навчання у сфері фінансів та корпоративного управління.

Якщо б треба було обрати щось кардинально інше, можливо це була б історія живопису. Останнім часом галереї мене надзвичайно надихають. Крім того, у поєднанні з технологіями (які є суттєвою частиною моєї роботи) народжується новий досвід для людей та можливості пізнати світ та історію.

#3. Що вам найбільше подобається у вашій роботі?

Декілька компонентів.

По-перше, мені важливо, щоб моя робота не тільки забезпечувала фінансові потреби, проте мала б вплив. Так, ми допомагаємо, з одного боку, інвесторам закривати їх потреби (законодавчі, інфраструктурні, комунікаційні тощо), з іншого — підтримуємо молоді інноваційні компанії. Сьогодні це стартапи з 1-3 засновниками, а через декілька років вони можуть стати міжнародними компаніями з мільйонними оборотами, створюючи продукт, який суттєво покращує якість життя людей.

По-друге, наші стейкхолдери — інноваційні люди з великим досвідом зі всіх куточків світу. Це змінює спосіб мислення інколи краще, ніж МВА.

По-третє, великі проєкти UVCA мають на меті зміну іміджу України на більш позитивний на глобальній арені – Ukraine House Davos під час Всесвітнього економічного форуму, українські павільйони під час глобальних конференцій (у Лас-Вегасі). Ми намагаємось показати не тільки потенціал інновацій та креативності, але й можливості співпраці вже сьогодні.

#4. Якби у вас був лишній $1 млн, в яку сферу/проєкт ви б розглядали для інвестицій?

Це точно була б імпакт-інвестиція, тобто в компанію, яка окрім прибутку, здійснює також позитивний вплив на соціальну сферу або навколишнє середовище.

Я глибоко переконана, що в не такому далекому майбутньому більшість венчурних інвестицій буде мати “імпакт” компоненту як необхідну — цьому сприяє як зростання розуміння необхідності соціальної складової бізнесу, так і регулювання цілей ESG.

#5. Який ваш власний девіз у роботі та в житті?

У будь-якій незрозумілій ситуації — дій! Якщо не маєш сил, то послухай свій організм — відпочинь та потім дій 😉

#6. Як ви можете себе охарактеризувати трьома словами?

Не схильна до уніфікації, тому що характеристика залежить від поточного стану, який змінюється протягом життя.

#7. Хто з відомих людей вас надихає і чим саме?

Немає універсальної людини, проте різні аспекти діяльності надихають у багатьох колег з якими працюю — мені пощастило працювати з професіоналами України та всього світу. Серед відомих людей спостерігаю за стратегією інвестора Масайоші Сан, Ольги Кудиненко.

#8. Скільки часу ви присвячуєте відпочинку? І який ваш типовий відпочинок?

Намагаюсь збалансувати робочий час та відпочинок, і нарешті мати “нормальні” вихідні 🙂 Люблю подорожувати, особливо до моря, відпочинок серед соснового лісу й біля річки. Інколи після насичених проєктів або довгих комунікацій з людьми — гарно просто відпочити вдома з сім’єю та книгами.

#9. Яка книга/фільм останнім часом прочитана/побачений вас дуже сильно вразила?

Багато книг — люблю читати та, навіть, веду про це Телеграм-канал. Пораджу “Все те незриме світло” Ентоні Дорра — про важливість людського життя.

Серед фільмів також багато чого цікавого: “Big Eyes” та “Colette”.

#10. Які ваші задачі/цілі/мрії на наступні 3 роки?

Продовжити перетворювати світ на краще місце, а Україну — на достойне місце для життя українців.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram