Думки
6 Липня 2021
2 216

Олена Сосєдка: Як цифровізація бізнесу поліпшить життя українським бізнесменам

Голова Наглядової ради ConcordBank і засновник фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions — про плюси та мінуси впровадження нових технологій, та що вони дають підприємцям

Сьогодні один з основних драйверів цифровізації для бізнесу — це його клієнти. Щоденно вони голосують своїми грошима та вибором за ті чи інші продукти й процеси, віддаючи перевагу тим, хто для них більш зручний і комфортний.

Це стосується всіх компаній: і комерційних, і державних. Ті, хто вже почав свою трансформацію під запит клієнтів, отримуватимуть більше покупок або замовлень. Технології та цифровізація дозволяють організувати максимально персоналізовану взаємодію, якій віддає перевагу більшість клієнтів. Вони роблять процеси швидшими та простішими. І цифрова трансформація бізнесу — це ще один напрям конкурентної боротьби за “голос” клієнта.

Сьогодні технології рухаються вперед шаленими темпами. Цифрові канали зв’язку, омніканальність, штучний інтелект, роботизація — з усім цим ми вже стикаємося у нашому повсякденному житті. Якщо ми говоримо, наприклад, про банки, то їх цифрова трансформація призвела до поліпшень у наступних напрямках:

• поліпшення клієнтського досвіду;

• управління витратами;

• управління ризиками;

• підвищення якості операцій та відмовостійкості;

• розвиток культури.

Оплата зі смартфона на смартфон

Існує вислів: “Компанії бувають швидкими або мертвими”. Бізнеси, що не адаптуються — приречені на вимирання. Але поговорімо про те, що ж технології дають підприємцям на заміну. По-перше, це підвищення ефективності та здешевлення процесів. Один з безлічі таких прикладів, на якому хочеться зробити акцент — це технологія Tap-to-Phone.

За статистикою Національного банку, останніми декількома роками у нас в країні стрімко розвиваються кешлесс-відносини, стабільно зростає кількість безконтактних і безготівкових платежів. Уже 2020 року 58% українців, власників банківських рахунків, користувалися платіжними додатками, 46% всіх безконтактних оплат в офлайн-магазинах — здійснюються за допомогою смартфона.

Сьогодні якщо в магазині, кав’ярні або СТО немає термінала для безконтактної оплати, то це як мінімум викликає у відвідувача подив і незручність, як максимум — підприємство втрачає свого клієнта назавжди. Просто тому, що людина вже звикла, що може будь-яку покупку оплатити своїм телефоном і не носить з собою готівку. Люди не готові жертвувати своїм комфортом і швидко знайдуть потрібну альтернативу.

При цьому для підприємців, особливо якщо ми виходимо за межі великих міст, POS-термінал може бути проблемою. По-перше, він коштує від 3 тис. грн і більше. Якщо у підприємця навіть невелика мережа, то забезпечити їх всіх терміналами може бути досить обтяжливо з фінансової точки зору.

Альтернативою в такому випадку може стати Tap-to-Phone — технологія, яка перетворює практично будь-який Android-пристрій в POS-термінал і дозволяє приймати безконтактні оплати за товари та послуги. Цю функцію вже зараз пропонують деякі банки.

Дистанційна верифікація та хмарний КЕП

Ще одна нагальна проблема, яка існує у підприємців — неможливість повноцінно управляти фінансами віддалено за допомогою свого смартфона. Наприклад, завести віддалено рахунок у банку для свого ФОП або ТОВ, або передати доступ своєму бухгалтеру. Для подібних операцій необхідно фізично бути присутнім у відділенні банку. Все це людино-години, які бізнесмен міг би витратити безпосередньо на свою справу.

Однак і тут технології все спрощують. Наразі в Україні вже з’являється законодавство, яке регулює віддалену верифікацію, і сервіси, які можуть забезпечувати технічно. Наприклад, за допомогою сервісу “Дія.Підпіс” і відеоверифікації сьогодні можна відкрити ФОП. При чому зробити це, не виходячи з офісу або будинку. Цифровізація цього процесу дозволяє також віддалено відкрити рахунки у банках і цифрові карти. Наразі ми активно працюємо над тим, щоб впровадити цей функціонал у себе і незабаром він буде доступний для наших клієнтів.

Також за допомогою цих опцій всю необхідну документацію можна віддалено передати до податкового органу. І все це займе від 15 хвилин до години. Не потрібно їхати до відділення, стояти там у черзі й витрачати дорогоцінний час. Подібна послуга матиме попит серед бізнесменів-громадян України, які наразі знаходяться за кордоном. Це, наприклад, можуть бути фрилансери, чий бізнес цілком збудований у мережі, і вони не мають необхідності бути присутнім безпосередньо в країні.

І ще один з важливих інструментів, який цифровізація дала підприємцям в руки — це електронний підпис. Йдеться про звичні нам хмарні КЕП і про “Дія.Підпіс”, яку трохи більше ніж місяць тому презентувало Мінцифри. Використовуючи цей інструмент підприємці можуть підписувати будь-які необхідні документи, договори з партнерами або підрядниками онлайн, не покидаючи свого кабінету.

У недалекій перспективі електронний підпис дозволить перевести взагалі весь документообіг підприємця в цифру, що відповідає заявленому в країні курсу на paperless. З огляду на швидкість появи та впровадження нових технологій у нашу повсякденність, для досягнення успіху потрібно бути швидким і гнучким: змінюватися, коли є потреба, а не тільки якщо є така можливість. А для цього потрібно ніколи не закривати вікно можливостей і завжди бути напоготові. Це стосується і підприємців і тих, хто створює та підтримує для них необхідну інфраструктуру.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram