Думки
22 Жовтня 2019
2 048

Олена Мошенець: ТОП-5 найгучніших корупційних бізнес-скандалів у світі

Народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики – про найбільші корупційні справи, які призвели у своїх країнах до економічних криз

Якщо сумувати обсяги вкрадених коштів, що “засвітилися” у п’яти найгучніших світових корупційних скандалах останньої п’ятирічки, результат буде вражаючим – понад $20 млрд, що майже дорівнює ВВП Ісландії ($20,4 млрд) чи Кіпру ($20,5 млрд). Ці скандали варто пам’ятати аби зрозуміти, що вони відобразились не лише на окремих особах, але й на цілих країнах.

Бразильська “мийка”

Розслідування корупційних справ проти бразильської державної нафтової компанії Petrobras розпочалось у 2014 році з операції “Автомийка”, яку проводили у південному штаті Бразилії – Парана. Слідчі розплутували клубок, на перший погляд, незначних хабарів, пов’язаних із дрібним бізнесом – АЗС та мийками авто. Але згодом виявилося, що нитки цієї корупційної справи ведуть аж до столиці. До корупційних схем були залучені посадовці найвищого рівня. Тоді операція набула загальнодержавного характеру.

Головний свідок у цій справі повідомив слідству, що понад 10 років, обіймаючи посаду топ-менеджера Petrobras, брав “відкати” у розмірі 3% від найбільших будівельних компаній країни в обмін на укладення з ними угод за завищеними цінами. Так робили й інші керівники компанії, які потім ділилися з політиками.

За різними оцінками, за час існування цієї схеми обсяг “відкатів” досяг $2 млрд, а держкомпанія Petrobras через завищені ціни за контрактами втратила близько $14 млрд.

Під слідство тоді потрапили понад тисячу політиків, 50 конгресменів і чотири президенти. В тому числі й чинна на той момент глава держави Ділма Русеф.

Скандал призвів до імпічменту Русеф у 2016 році. А у 2017 році в межах цієї справи був заарештований і визнаний винним в корупції та відмиванні грошей екс-президент Луїс Інасіо Лула да Сілва – попередник Ділми Русеф. Спочатку його засудили до 12 років позбавлення волі, а пізніше суд продовжив термін ув’язнення ще майже на 13 років.

Міжнародний рекордсмен

Арештом екс-президента операція “Автомийка” не закінчилася. Вона спричинила ще один гучний скандал навколо будівельного гіганта Odebrecht, який в Міністерстві юстиції США назвали найбільшим міжнародним корупційним скандалом в історії.

У процесі розслідування щодо Petrobras було виявлено ознаки картельної змови між кількома пов’язаними з нею будівельними концернами, включаючи концерн Odebrecht. Ці компанії подавали завищені заявки на тендери та платили хабарі, щоб отримувати контракти із завищеними цінами. Після уважного вивчення роботи Odebrecht та кількох вдалих обшуків, слідчі встановили, що ця компанія дала хабарів навіть більше, ніж Petrobras, – понад $3 млрд.

Як виявилося, концерн Odebrecht платив хабарі, щоб отримувати прибуткові замовлення не лише в Бразилії, а й за кордоном. Тому до розслідування цієї справи долучилося ФБР. У 2016 році стосовно Odebrecht порушило справу Міністерство юстиції США у співпраці з правоохоронними органами Бразилії та Швейцарії. В Odebrecht визнали дачу хабарів і погодилися сплатити рекордний штраф – $3,5 млрд.

Проте розслідування досі триває, адже бразильський корупційний ланцюжок протягнувся через 10 країн Латинської Америки. На тлі звинувачень, пов’язаних з Odebrecht, вже змушений був подати у відставку президент Перу Педро Кучинський. Віце-президент Еквадору відбуває тюремний термін.

Найсумніше те, що системна корупція мала негативні наслідки не лише для окремих осіб чи компаній, а й для економіки Бразилії. Остання у 2015-2016 роках увійшла у найбільшу рецесію з 1901 року.

Спортивний інтерес

У 2015 році вибухнув найгучніший в історії Міжнародної федерації футболу (ФІФА) скандал, коли в Цюріху за запитом США були затримані 7 високопосадовців Федерації за підозрою в корупції. Серед затриманих були два віце-президенти виконкому ФІФА й екс-президент ФІФА. Пізніше кількість затриманих збільшилося до 40 осіб.

Їх звинуватили в отриманні хабарів на загальну суму понад $100 млн.

В межах одного лише розслідування – про надання прав на проведення Кубків світу з футболу 2018 року та 2022 року Росії та Катару, – було порушено 81 справу.

Скандал призвів до відставки й відсторонення від футболу на 8 років президента ФІФА Йозефа Блаттера та очільника УЄФА Мішеля Платіні, негативно позначився на репутації Федерації, внаслідок чого ФІФА зіткнулась з проблемами, шукаючи спонсорів для проведення Чемпіонату світу 2018 року.


•••

У 2018 році в Молдові розгорівся скандал: відразу з трьох банків країни зник €1 млрд. Ця сума була критичною для цієї невеликої країни, адже складала 12% ВВП

•••


Молдовський мільярд

Того ж року розгорівся скандал і в Молдові. З трьох банків країни – Banca de Economii, Banca Socială та Unibank – зник €1 млрд. Ця сума була критичною для цієї невеликої країни, адже складала 12% ВВП.

Рятуючи банки, влада Молдови виділила кошти, еквівалентні половині річного бюджету країни, що призвело до швидкого знецінення національної валюти, падіння економіки та зниження рівня життя громадян. Через таке рішення влади, Світовий банк та МВФ припинили фінансування Молдови.

Банківська афера, яку в Молдові назвали “крадіжкою століття”, призвела до падіння двох урядів і розпаду правлячої коаліції проєвропейських партій, яка користувалася підтримкою західних країн. Піднялась хвиля протестів. На мітинги у столиці Молдови Кишиневі вийшли близько 50 тис. громадян.

Пізніше, за рішенням Національного банку Молдови розслідуванням зайнялося міжнародне детективне бюро Kroll. У першому звіті бюро зазначалось, що гроші було виведено через банки, підконтрольні молдавському бізнесмену Ілану Шору. У 2017 році його засудили до семи с половиною років позбавлення волі, але він оскаржив рішення й до в’язниці не сів.

Влітку цього року в парламенті Молдови було сформовано нову більшість з партій, які об’єдналися проти олігарха й екс-лідера Демократичної партії Володимира Плахотнюка та наближених до нього людей, серед яких був й Ілан Шор. Після цього Плахотнюк і його прибічники поквапились залишити Молдову.

У вересні Національний антикорупційний центр Молдови повідомив, що МВФ допоможе країні розслідувати, куди зник мільярд євро.

Латвійський Ніл

Навесні цього року через корупційний скандал з посади мера Риги було звільнено Ніла Ушакова. Його звинуватили у причетності до корупційної справи, пов’язаної з транспортною компанією Rigas Satiskme. За даними антикорупційних органів Латвії, компанія давала хабарі місцевим чиновникам в розмірі €13-20 млн за право поставляти до Риги громадський транспорт.

Бюро із запобігання та боротьби з корупцією Латвії офіційно визнало Ушакова підозрюваним у кримінальній справі, яку відкрили за фактом порушень під час закупівлі муніципального транспорту.

Наразі Ніл Ушаков пішов з посади мера, але залишається лідером соціал-демократичної партії “Согласие”. У другій половині жовтня відбудуться перевибори правління цієї політсили, й не виключено, що підозра у причетності до корупційного скандалу коштуватиме екс-мерові Риги ще й крісла лідера політичної партії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram