Соцмережі
17 Січня 2022
656

Олена Мошенець: Що коїться з національною валютою

2021 року гривня ввійшла до десятки валют світу, які найбільше зміцнилися проти долара.

Що з гривнею сьогодні:

• Курс долара за даними НБУ, зріс від початку року з 27,27 грн/$ до 27,95 грн/$, а готівковий курс перевищив позначку 28 грн/$.

• Це найвищий курс долара від зими 2021 року, проте він нижчий, ніж середній курс за аналогічний період 2021, 2018 та 2017 років. Тож нічого екстраординарного не відбулося.

Із чим пов’язане зростання курсу валют? Чинників кілька:

• інфляція, яка досі є високою не лише в Україні, а й у всьому світі. Наприклад, за 2021-й у США річна інфляція сягнула рекорду за 39 років. В Україні вона торік становила 10% у річному вимірі, що перевищувало цільовий діапазон 5%±1 в.п.

Для стримання інфляції центральні банки вдаються до жорсткішої монетарної політики, зокрема багато з них, включно з НБУ, підвищують облікову ставку, що викликає в спекулятивно налаштованих учасників валютного ринку бажання зіграти на підвищенні курсу валют.

• рекордне зростання цін на енергоресурси у світі. Енергетичний складник, який дорожчає, дедалі більше впливає на зростання вартості імпорту, а отже, і на вартість валют;

• ризик нових хвиль коронавірусу, зокрема сплеску захворюваності через штам “Омікрон”;

• фактор кінця року, коли закрилося багато бюджетних видатків, насамперед капітальних, частина цієї гривні потрапила на валютний ринок тощо.
Найвпливовішим фактором послаблення гривні 2022 року, на жаль, є ризик воєнного вторгнення Росії в Україну. Він лякає інвесторів, які продають ОВДП, конвертують гривню у долар та виводять кошти за кордон, у такий спосіб послаблюючи курс гривні.

Щойно РФ знизить ступінь своєї агресивної риторики та відведе військо до місць постійної дислокації, гривня знову почне укріплюватися. Адже поступове зростання економіки та чинники, які впливали на зміцнення нашої валюти торік, актуальні й цього року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram