Соцмережі
23 Лютого 2021
946

Олена Мошенець: Головні корупціонери 2020

П’ятірка найдорожчих корупційних скандалів 2020-го
Торік, крім пандемії, світ зіткнувся ще й із масштабними корупційними скандалами, пов’язаними з оборудками на мільярди доларів США, зокрема:

$5 млрд
у стільки обійдеться американському банку Goldman Sachs корупційний скандал у Малайзії. Ці гроші банк заплатив у вигляді штрафів і компенсацій владі Малайзії та США.
Скандал з малайзійським державним інвестфондом 1MDB розгорівся ще 2015 року, коли під час перевірки виявили борги на $11 млрд. Розслідування виявило корупційні схеми за участю малайзійських високопосадовців, зокрема тодішнього прем’єр-міністра Малайзії Наджіба Разака. Інша частина коштів державного фонду пішла на хабарі іноземним чиновникам. Наразі Наджіб Разак відбуває тюремний термін за корупцію.
Американський інвестбанк Goldman Sachs, який теж брав участь у цьому скандалі, восени 2020-го визнав свою провину та зобов’язався виплатити владі США штраф $2,8 млрд. У липні Goldman Sachs домовився з урядом Малайзії про врегулювання всіх претензій, виплативши $2,5 млрд готівкою і надавши гарантії повернення ще $1,4 млрд, отриманих як доходи від активів, пов’язаних з 1MDB.

$3,6 млрд
такий штраф погодився виплатити європейський виробник літаків Airbus. Це дасть змогу завершити розслідування через звинувачення в тому, що компанія залучала посередників, щоб давати хабарі чиновникам під час виходу на нові ринки. Розслідування вели чотири роки й зрештою Airbus погодився виплатити €2,1 млрд владі Франції, €983 млн — Великій Британії та €530 млн — США

$3,09 млрд
такий масштаб корупційної схеми виявили торік у Саудівській Аравії.
Слідство встановило, що низка працівників саудівських банків отримували хабарі від злочинного угруповання в обмін на переказ грошових сум невідомого походження за межі королівства. Усього в цій справі затримано 27 осіб, серед них — банківські службовці й бізнесмени. Їх звинувачують у хабарництві.

$1,3 млрд
сума штрафів та компенсацій, у яку обійдеться швейцарській фармацевтичній компанії Novartis AG участь у корупційних оборудках у Сполучених Штатах, Греції, Південній Кореї та В’єтнамі. Розслідування розпочалося ще сім років тому, коли федеральна прокуратура США вперше звернула увагу на компанію Novartis у межах розслідувань, що стосуються відкатів лікарям і шахрайських схем із пов’язаними з Medicare благодійними пожертвами. Мета схем була простою: стимулювати тих, хто надавав медичні послуги, використовувати та призначати препарати Novartis.

$0,7 млрд
вивели з Киргизстану через корупційні схеми на митниці. У найгучнішій корупційній справі в історії Киргизстану звинуватили колишнього заступника голови киргизької митниці Райима Матраімова. У 2020-му суд визнав його винним та оштрафував на 260 тисяч сомів ($3 тис.). Крім штрафу, Матраімов раніше відшкодував державі збитків на суму 2 млрд сомів ($24 млн).

Нагадаю, Конвенція ООН проти корупції визнає роль громадянського суспільства в боротьбі з корупцією та посилює міжнародну співпрацю у сфері розслідування злочинів.

⚡ П’ятірка найдорожчих корупційних скандалів 2020-го ⚡

Торік, крім пандемії, світ зіткнувся ще й із масштабними…

Опубликовано Олена Мошенець•Народний депутат України Понедельник, 22 февраля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram