Соцмережі
13 Жовтня 2020
765

Олена Мошенець: Економічний Нобель

Новітні ідеї останніх 10 років

Одна з найвидатніших, найпочесніших та найпрестижніших міжнародних премій, за яку щороку змагаються науковці зі всього світу — Нобелівська премія.

Переможці Нобелівської премії з економіки за останнє десятиріччя. Їх ідеї варті Вашої уваги!

2011 — Американські вчені Томас Сарджент і Крістофер Сімс були нагороджені за емпіричні дослідження причинно-наслідкових зв’язків у макроекономіці. Вони вивчали, як економічна політика, зокрема підвищення процентних ставок або зниження податків, впливає на такі макроекономічні змінні, як ВВП та інфляція.

2012 – Премію поділили між собою американці Елвін Рот і Ллойд Шаплі за теорію стабільних розподілів і ринкове моделювання. Дослідження вчених зробило внесок у процедуру прийняття рішень про розподіл «обмежених, неподільних і різнорідних ресурсів» для «найбільш ефективного обміну» на ринку.

2013 – Лауреатами Нобелівської премії стали американські вчені Юджин Фама, Ларс Хансен та Роберт Шиллер за емпіричний аналіз цін на активи. Праця науковців показала, що короткотермінові ціни на акції дуже важко спрогнозувати, бо ці ціни дуже швидко інкорпорують нову ринкову інформацію.

2014 — Француз Жан Тіроль отримав нагороду за дослідження ринкової влади та регулювання в економіці. Тіроль провів низку досліджень у сфері регулювання монополій, державних закупівель і приватизації та роз’яснив, як розуміти і регулювати галузі з декількома потужними гравцями.

2015 — Лауреатом Нобелівської премії став професор Принстонського університету в США Ангус Дітон, який відзначений нагородою за дослідження споживання, бідності та добробуту. Його дослідження показали, як розумне використання даних про домашнє споживання може пролити світло на такі питання, як взаємозв’язок між доходом і споживанням калорій, і ступеня дискримінації за ознакою статі в сім’ї.

2016 — Премія дісталась Оліверу Харту і Бенгту Хольмстрему за їх внесок в розвиток теорії контрактів. Їхня теорія відповідає на питання, чому ми робимо висновки різних контрактів на виконання різних типів робіт і чому ці угоди саме такі, а не інакші.

2017 — Американський економіст Річард Талер отримав премію за створення поведінкової економіки. Вчений сформулював поняття «лібертаріанський патерналізм» — стратегію, орієнтовану на те, щоб спонукати людину до оптимального вибору, продиктованого розумом, а не почуттями або миттєвими бажаннями.

2018 — Юбілейну 50-ту премію отримали американці Вільям Нордхаус та Пол Ромер за інтеграцію кліматичних змін та технологічних інновацій в економічний аналіз. Вчені розробили методи дослідження найбільш фундаментальних та невідкладних проблем нашого часу — створення стійкого і стабільного зростання світової економіки.

2019 — Абхіджіт Банерджі, Естер Дюфло та Майкл Кремер отримали премію за експериментальний підхід до боротьби з бідністю. Лише за два десятиліття їх новий підхід, заснований на експерименті, удосконалив економіку розвитку, яка зараз є актуальним полем для досліджень

І сьогодні Нобелівською премією з економіки нагородили Пола Мілгрома та Роберта Вілсона за вдосконалення теорії аукціонів та винайдення нових форматів аукціонів. Серед відомих робіт лауреатів: Пол Мілгром «Теорія аукціону на практиці» (Putting auction theory to work), Роберт Вілсон «Нелінійне ціноутворення» (Nonlinear pricing).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram