Соцмережі
25 Січня 2023
571

Олексій Тимофєєв: Керівництво бізнесом під час кризи

Серія “Практика стратегічного мислення”

Про управління в кризу

Подолання кризи — це підприємницьке завдання для бізнесу.

Зовнішні чинники кризи від нас не залежать, а ось відповідь на кризу і наші внутрішні сценарії — повністю в нашій владі.

Під час зіткнення з кризами у бізнесу як системи є два принципових способи дії. Їх можна назвати зниженням і підвищенням планки.

Перший — це заморожування цілей, згортання активності та адаптація до погіршення обставин. Мета — пересидіти поганий час, “перезимувати” на малих обертах.

Другий — нелінійна відповідь, я це називаю “еволюція в один стрибок”. Збереження амбіцій, активні зміни бізнес-моделі, переосмислення цілей і спрямування ресурсів у найпродуктивніші напрямки.

Вибір способу дій залежить від ресурсного стану. Але ключовий ресурс для антикризового управління — це не гроші. Ключовим ресурсом є мобілізованість лідерів — ясна оцінка того, що відбувається, розуміння рівня ризиків, відчуття часу і готовність діяти в підприємницькій парадигмі в цій обстановці.

Не призначайте антикризовими менеджерами людей, для яких головна цінність — стабільність. Такі люди в команді потрібні, але не на лідерських позиціях. На шкалі цінностей стабільність є антиподом підприємництва. Люди з такою домінантою будуть навмисно або підсвідомо уникати сміливих і нестандартних рішень і просто не залишать вам вибору, про який я написав вище. А він у вас насправді є.

Бажаю успіху та завжди готовий ділитися своїми знаннями і досвідом на курсах зі стратегії, тематичних воркшопах, через участь у бордах і консультування.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram