Соцмережі
24 Жовтня 2019
1 017

Олексій Мінаков: Проблемні місця українського бізнесу

Доступність електроенергії, податкова реформа, ринок землі та інші

Україна піднялась в рейтингу Doing business на 7 пунктів.

Це добре, але вкрай недостатньо. Ми все ще аж на 64 місці. В той час як авторитарна Білорусь на 49 місці та авторитарна Росія на 28 місці.

Ми маємо прагнути хоча б зрівнятися з Грузією, яка на 7 місці. Їй як пострадянській країні вдалося, то чим ми гірші?

Рейтинг Doing business дає можливість побачити, де в нас “проблемні зони” – це доступ до електроенергії. За цим показником ми аж на 128 місці.

Фактично точкою біфуркації, переломним моментом, стане податкова реформа, яку презентують у 2020 році. Якщо вона буде дійсно ліберальною на кшталт грузинської, тоді Україна матиме всі шанси зробити “ривок” в рейтингу Doing business.

Земельна реформа і відкриття ринку с/г земель з 1 жовтня 2020 року також має підвищити нас у рейтингу, але багато буде залежити від конкретних умов відкриття ринку.

Нарешті, величезний потенціал я бачу в діджиталізації та реалізації проекту “держава в смартфоні”, по аналогії з Естонією. Чим менше виснажливої та зайвої бюрократії буде, тим простіше буде вести бізнес.

На жаль, останні події, зокрема раптове скорочення виробництва табачної фабрики в Прилуках через певні законодавчі норми, неочікуване впровадження обов’язкових касових апаратів для ФОПів та інші шкідливі ініціативи Данила Гетманцева, які посилюють тиск на малий і середній бізнес – точно не сприяють покращенню інвестиційного клімату.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram