Соцмережі
22 Листопада 2019
874

Олексій Кучеренко: Хто заробляє на імпорті російської електроенергії в Україну

Російський імпорт приносить золоті гори, бо заходить в години найбільшої прибутковості

Російський імпорт не тільки витісняє український атом та українські ТЕС – це вже не новина. Він ще приносить золоті гори, бо заходить в години найбільшої прибутковості.
Дивиться на графік. З ранку в пікові години та у вечорі в пікові години, коли ціна найвища, російська електроенергія ллється в Україну рікою. Вночі, коли ціни обмежені і низькі, постачання майже нема. Протягом ночі система тримається виключно на українських станціях.
Постачальник електроенергії з Росії компанія «Юнайтед Енерджи», яка входить в орбіту Коломойського, заробляє найбільше. Зокрема 19 листопада середня ціна продажу імпортної електроенергії з РФ склала 1 391 грн за МВт годину. В той же самий час ціна українських ТЕС була 1 250 грн. А це 11% відсотків додаткової маржи для російського ресурсу.
Андрій Герус заявляв, що імпорт з Росії з 15 листопада взагалі перестане поступати через збитковість. Останній раз коли він казав про збитковість російського імпорту він зріс у три рази. Це вже тенденція.
Однак, питання не лише до Геруса. За цим графіком стоїть Укрнерго. Диспетчер, який обмежує імпорт в ночі, що правильно для енергосистеми, однак в години найбільшої ціни випускає його на ринок. Через це заробляє Юнайтед Енерджи та російська Інтер РАО замість Енергоатому, Укргідро чи українських ТЕС.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram