Соцмережі
21 Березня 2020
888

Олексій Дорошенко: Зростання цін на продукти харчування не зафіксовано

Однак курс гривні може спровокувати незначне підвищення вартості імпорту

Станом на сьогодні з боку державних органів, асоціацій або операторів ринку продовольчих товарів не зафіксовано зростання цін на продукти, так званого соціального кошику. Тобто паніка, про яку деякі писали, не відобразилася на цінах. Спровокувати зростання цін може курс гривні, якщо він буде триматися на рівні п’ятниці, або ще зросте, у понеділок і вівторок. Тоді поступове зростання до 5% буде відбуватися по імпортним і вітчизняним продуктам.
А товарних запасів зараз більш ніж достатньо. Саме тому Уряд ніяким чином не обмежував експорт продукції агросектору, щоб по-перше, не спровокувати паніку, а по-друге, щоб надходження валютної виручки допомагала збивати загострення навколо національної валюти.
Зараз також не має будь-яких обмежень щодо роботи продовольчих ринків, оскільки їх закриття може привести до дуже негативних наслідків у вигляді підняття цін в умовах малої пропозиції.
Міністерство економічної політики разом з рітейлерами, Антимонопольним комітетом та Держпродспоживслужбою почали тричі на тиждень моніторити наявні запаси по двадцяти п’яти позиціях, а саме борошну, макаронам, гречці, рису, пшону, манці, вівсянці, соняшниковій олії, цукру, картоплі, капусті, моркві, буряку, цибулі, яловичині, свинині, салу, ковбасі, курці в тушці, яйцям, молоку, маслу, сиру, сметані й солі.
Я проти введення регулювання роздрібних цін саме в цей час, оскільки зараз це стовідсотково спровокую саме їх зростання. Але це не означає, що я проти введення такого європейського механізму після закінчення гострої стадії обмежень в країні.
Про більш негативні наслідки для споживчого ринку та кожного з нас можна буде говорити, якщо карантин продовжиться після 3 квітня, а світова економіка буде продовжувати пікірувати вниз.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram