Соцмережі
11 Лютого 2021
682

Олексій Дорошенко: Споживча інфляція та бажаний бюджет

Перспективи виконання ключових показників держбюджету-2021 за підсумками лише січня вже виглядають малоймовірними враховуючи світові тенденції та стан речей в нашій країні.
Січнева інфляція становила 1,3%, тобто 18% від усього запланованого зростання споживчих цін на 2021 рік. Державним бюджетом передбачена інфляція в 7,3%, а зростання ВВП в 4,6%.
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль декілька днів тому сказав наступне: “Ми очікуємо незначний рівень інфляції – в показниках Нацбанку це 5+1 відсоток. Мінекономіки дає трохи вищий прогноз. І ці показники є оптимальними. З одного боку, ми зацікавлені, щоб інфляція, якщо говорити “економічною” мовою, розігрівала економіку. З іншого – інфляція не має загалом негативно впливати на добробут українців”.
Що ж буде з інфляцією цьогоріч? Вже три роки двигуном споживчої інфляції в Україні є зростання тарифів на комунальні послуги. Їх підвищення цього опалювального сезону є рекордними. За даними статистики в І півріччі минулого року домогосподарство (родина) витрачало в середньому 14% своїх доходів на оплату житла та комунальних послуг. За даними соціологічного опитування, яке проводилось у вересні 2019 року, навіть тоді середня українська сім’я витрачала на сплату комунальних послуг 38% від свого сукупного щомісячного доходу. Повторення місячного зростання на 6%, враховуючи можливість підняття всіх складових тарифів ЖКХ, у тому числі місцевими органами влади, є дуже ймовірним. Тобто до кінця опалювального сезону та з початком наступного інфляція буде високою.
Суттєво дорожчали в січні послуги та товари, пов’язані з охороною здоров’я – на 0,4%. Не варто розраховувати, що в період пандемії їх вартість може стабілізуватися або почати знижуватися. Тому ця складова також буде стабільно зростати до кінця поточного року.
Подорожчання продуктів харчування на 1,4% пов’язано переважно з такими причинами, як накопичення в резервах багатьма країнами сільськогосподарської продукції з великим терміном зберігання, переважно зернових; погодними факторами, а саме посухою, минулого літа; сезонними факторами по яблуках, молочним продуктам та частково яйцям. Це означає, що поки світ не побачить закінчення пандемії, або не закінчяться сховища для зернових, їх ціна може продовжувати зростати. Спрогнозувати погодні умови в Україні та світі на це літо важко, сільське господарство стає все більш ризикованим, що не може дати впевненості в поповненні світового запасу цукру, врожаю овочів та інших культур. Тобто ціни на продукти можуть почати стабільно знижуватися лише влітку, коли можна буде оцінити світові врожаї по кожній культурі.
Висновком є те, що втримати споживчу інфляцію в Україні 2021 року в рамках 7,3% є надскладною задачею та ми можемо досягти цього показника вже в жовтні-листопаді. А от зростання ВВП ймовірно буде меншим від запланованих 4,6%, оскільки розрахунок на те, що економіка відштовхнеться від дна та почне зростати без державних стимулів та можливості нарощування експорту – виглядає дуже сміливо. Україна демонструє зростання імпорту, що закриває перспективи власного виробництва поряд зі створенням нових робочих місць та збереженням існуючих. Нагадаю, що якщо плани вдасться реалізувати, то ми будемо бачити найбільше зростання ВВП з 2011 року, коли воно показало +5,8%.

Перспективи виконання ключових показників держбюджету-2021 за підсумками лише січня вже виглядають малоймовірними…

Опубликовано Олексій Дорошенко Вторник, 9 февраля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram