Думки
27 Липня 2021
2 381

Олександр Висоцький: Емоційне вигорання у працівників — що робити власнику бізнесу?

Засновник Visotsky Consulting — про те, як ефективно спрямувати енергію співробітників у потрібний напрям

У мене було емоційне вигорання давно, років 20 тому. Але я добре пам’ятаю цей стан. Тому для мене дуже важливо, щоб мої співробітники з цим не стикалися. Так, що таке вигорання та чому воно виникає? Розповім про особистий досвід.

Вигорання виникає тоді, коли ми стикаємося з проблемою, яку не збиралися розв’язувати, до якої не були готові. Розповім, чому воно було у мене 20 років тому. Ми з партнером об’єднали дві конкурентні компанії. Штат становив 60 співробітників, було багато клієнтів, а я став генеральним директором, однак не був готовий до такої відповідальності. Коли було 30 співробітників, я легко з ними справлявся з допомогою сили волі та любові до людей. Але після об’єднання їх стало 60, потім кількість почала стрімко зростати, оскільки з’являлося більше замовлень.

Я відчував себе як в’юн на сковорідці: постійно відповідав на одні й ті ж питання, розбирався з дрібними проблемами. Було відчуття, що співробітники “лажають” на кожному кроці. Адже коли я створював бізнес, то не думав, що зіткнуся з проблемою управління людьми. Я ніколи цьому не вчився. 

Відсутність міри

Також емоційне вигорання виникає тоді, коли люди не дозують навантаження в роботі. Якось один із моїх передплатників зізнався, що хоче працювати мало не 24 год на добу. Але робота в такому режимі негативно позначається на його здоров’ї — він починає хворіти. Частіше бувають проблеми не на фізичному, а на психоемоційному рівні: я б сказав, що людина “закипає”.

Вигорання серед співробітників

Думаю, що до емоційного вигорання схильні співробітники більшості компаній. Наразі мало бізнесів, яким потрібна фізична сила — потрібні мізки. Співробітники повинні постійно щось створювати й творити. І навіть якщо власник постійно працює над тим, щоб співробітники були залучені, відчували себе частиною команди, емоційне вигорання все одно настає.

Що робити власнику бізнесу?

Я проти того, щоб співробітники “Visotsky Consulting” жили однією лише роботою. Я вважаю, що робота 24 год на добу — контрпродуктивна, сам не працюю в такому режимі та пропагую необхідність відпочинку співробітникам. Сам я намагаюся відпочивати весь час. Працюю зазвичай 8 год на день, але при цьому намагаюся знайти час на прогулянку, заняття фізкультурою, покататися на мотоциклі, провести час з дружиною. Я все планую, спеціально обмежуючи кількість робочих годин. Інакше може настати емоційне вигорання.

Ще один важливий момент — ми починаємо хворіти, стикаючись з придушенням. Можливо, у співробітника в оточенні є людина, яка його знецінює — зверніть на це увагу, поспілкуйтеся зі співробітником.

Як впоратися з вигоранням?

Історія учня — моя компанія спеціалізується на впровадженні інструментів управління, один з них — щотижневе планування — здатний захистити ваших співробітників від вигорання. У чому суть: наприкінці звітного тижня співробітник формулює план дій на наступний тиждень. За необхідності він коригується його безпосереднім керівником. Але має бути заплановано не більше ніж 35 год на тиждень (тобто, 7 год на день), оскільки з’являться ще завдання поза планом.

Один з моїх учнів за допомогою планування врятував свого співвласника від вигорання. Учень відчув, що партнер “закипає”, попросив його зробити тижневий план і вказати кількість відпрацьованих годин. Виявилося, що той працював понад 60 год на тиждень. Не дивно, що його психофізика так зреагувала.

Мої методи

Я продовжую стикатися з проблемами, до яких не був готовий. Наприклад, я взагалі не хотів займатися маркетингом. Коли створював консалтингову компанію, думав, що моя головна задача — розробити круті методики та продукти. Я писав книжки й робив навчальні матеріали, із сумом спостерігаючи за конкурентами. У них не було методик, але був маркетинг — і це дозволяло їм вириватися вперед.

У мене настало вигорання. Переслідували ідеї в дусі: “Світ несправедливий, люди нічого не розуміють!”. Але я просто був некомпетентний у цій сфері. І партнери допомогли мені це побачити й усвідомити. Я почав шукати партнерів і фахівців, які здатні посилити область маркетингу. Було багато помилок, але ми все-таки прорвалися.

Підсумок

Фундаментальний момент, який допомагає впоратися з вигоранням — віра в успіх. Я казав собі, що у нас унікальна методика: світ повинен про нас дізнатися. Вірив у те, що все вийде. Також, коли виникає вигорання, дивлюся — в чому я не компетентний, що не тягну, не бачу. Відразу ж шукаю відповіді — семінари, курси, книжки, консультації. Це те, що мені допомагає.

І вимагайте, щоб співробітники планували свою роботу. Тижневе планування — надійний інструмент, який допоможе захистити ваших співробітників, а іноді й співвласників, від вигорання.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram