Герої
12 Листопада 2019
2 024

Олександр Онищенко: YASNO створює додаткову цінність для користувачів електроенергії

Директор з розвитку бізнесу YASNO — про деталі ребрендингу клієнтських бізнесів та його інвестиційну складову

Чому саме зараз вирішили створити ще один новий бренд? Адже у портфелі ДТЕК вже є бренди “Енергетичні послуги”, ДТЕК ЕСКО, STRUM…

Дійсно, у нас дуже хороше портфоліо, яке включає багато різних брендів, продуктами та послугами яких користуються 3,5 мільйони українських сімей та бізнес-клієнтів. Але таке різноманіття не зрозуміле для всіх наших клієнтів. Тож, сподіваємось, що об’єднавши бізнес під єдиним іменем, ми створюємо додаткову цінність для користувачів електроенергії, робимо його ще більш доступним для них.

Крім цього, ми також маємо великі амбіції в нових енергетичних рішеннях, розвиток яких відбувається досить швидко. Нові тренди, пов’язані з діджиталізацією процесів, енергоефективністю, електромобільністю, — це вже навіть не тренди, а реальність. І ці зміни вже розпочались в Україні. Тому ми не можемо залишатися компанією постачання електроенергії старого формату на новому ринку. Ми будемо створювати спеціалізовані рішення під брендом YASNO. Наша мета — комплексне задоволення всіх енергетичних потреб клієнтів.

YASNO об’єднує трьох постачальників електроенергії: “Київські енергетичні послуги”, “Дніпровські енергетичні послуги”, “Донецькі енергетичні послуги”; лінійки продуктів — YASNO Efficiency (продукти підвищення енергоефективності), YASNO Smart (“розумні” цифрові рішення), а також YASNO E-mobility (рішення для власників електромобілів, що до ребрендингу називалися STRUM).

Чи могли б ви детальніше розповісти про ті додаткові продукти та рішення, які об’єдналися під новим брендом YASNO?

Перший напрямок — це рішення для дому YASNO Smart. До них входить відомий нашим споживачам набір енергоефективних товарів Розумний Watt, який допомагає українським сім’ям заощаджувати до 50% витрат на електроенергію. По суті це зонний або, іншими словами, це двотарифний лічильник, який ми допомагаємо встановити “під ключ”. Тобто, якщо ви вирішили скоротити витрати, ви просто залишаєте заявку, а все інше робимо ми. Це комфортно та економно.

Інше дуже просте рішення — це “розумне” світло. По-перше, це енергоефективні LED-лампи, які заощаджують. По-друге, це лампи, якими ви можете керувати дистанційно за допомогою мобільного додатку: вмикати, вимикати, змінювати яскравість, навіть колір. У нас немає величезного вибору виробників — ми працюємо з найоптимальнішими рішеннями по співвідношенню якості та ціни. І це теж дуже зручно.

Наступний напрямок — це сонячні дахи. Це складніший проєкт, бо потребує значних інвестицій від замовника. Такі проєкти ми робимо “під ключ”: від його розробки до підключення до мереж та оформлення договору на купівлю електричної енергії за “зеленим” тарифом. Такі рішення нині пропонуємо в Києві та Дніпрі, де ми є постачальником універсальної послуги, де маємо зобов’язання викуповувати електричну енергію у домогосподарств за “зеленим” тарифом. “Зелений” тариф буде діяти ще 10 років, тож, поспішайте. Але насправді таке рішення прослужить вам набагато довше.

А ще більше ви отримаєте, якщо додасте до цього рішення продукт зі зберігання електричної енергії. Це недешева технологія, але вона швидко розвивається. Такі продукти розповсюджені вже в Європі та в США і дуже добре продаються разом із сонячними панелями, тому що сонячна енергія виробляється лише вдень, а електрична енергія нам потрібна цілодобово. Це справді інноваційне рішення. За цим майбутнє.

Інвестиції у 23 побудованих нами швидких зарядних станцій для електромобілів склали 30 млн грн

Ще один напрямок — це продукти для власників електромобілів. Ми плануємо розвивати нашу мережу швидких зарядних станцій YASNO E-mobility, що розташовані у Києві та на шляхах до Одеси, Львова та Полтави. До того ж відтепер у власників електрокарів з’явилась можливість придбати індивідуальну домашню зарядну станцію або зарядну станцію для офісу, якщо це бізнес-клієнт, який має плани щодо впровадження електромобілів для свого корпоративного флоту. Це зарядні станції потужністю від 5 до 22 кіловат. Також є можливість обрати опцію такої зарядної станції з програмним забезпеченням, яке дозволяє під’єднати її до нашої мережі та надавати послуги заряджання для сторонніх клієнтів. Це дуже зручно.

— Компанія орієнтується тільки на побутових клієнтів, чи є у вас розумні рішення для промисловості?

— Так, енергосервісні контракти — це пропозиції для промислових клієнтів, для підприємств, які отримали в спадок не дуже ефективні енергоспоживчі технології. Наші фахівці запропонують послугу з енергоаудиту, розроблять рекомендації щодо підвищення ефективності та сам проєкт, який згодом профінансують та втілять у життя. Вигода від економії за енергосервісом розподіляється між клієнтом та нами як інвестором та виконавцем проєкту.

І в цьому YASNO відповідає трьом основним критеріям. По-перше, у нас є великий досвід. Ми реалізували багато проєктів з підвищення енергоефективності і модернізації електроустаткування, систем освітлення, систем опалення, систем вентиляції. Економія витрат енергоресурсів по них коливається від 30 до 90%. По-друге, це можливість фінансування цих робіт з нашого боку. Тому що першим бар’єром для реалізації завжди є потреба в інвестиціях. І, по-третє, ми залишаємося з нашим клієнтом до отримання реальної економії з його сторони. Тобто, наші прибутки залежать від реального результату такого проєкту.

— Щодо інвестицій… Була озвучена сума 100 млн грн. Можете деталізувати, куди конкретно направлені ці кошти?

— Так, якщо ми говоримо про ребрендинг та ремонт наших енергоофісів (приміщення для надання консультацій клієнтам — Ред.), то на сьогодні ми оцінюємо ці інвестиції у близько 100 мільйонів гривень. Це наші інвестиції в майбутнє. Ми оновимо в єдиному форматі 65 енергоофісів до середини 2020 року у Києві, на Дніпровщині та Донеччині. Інвестиції у 23 побудованих нами швидких зарядних станцій для електромобілів склали 30 млн грн.

Далі, звичайно, будемо, переглядати інвестиційні плани. Адже, наприклад, проєкти енергосервісу потребують значно більших інвестицій. Я можу сказати, що на наступний рік ті резерви, які маємо, по суті, вже законтрактували. Зараз ми шукаємо резерви щодо додаткового залучення фінансування, тому що проєкти реально ефективні. І мають термін окупності від двох до трьох років.

— Які з напрямків, за вашими розрахунками, швидше за інші повернуть інвестиції та стануть найбільш прибутковими?

— Наші інвестиції, перш за все, пов’язані з оновленням енергоофісів та удосконаленням програмного забезпечення, що використовуються в процесах обслуговування клієнтів. Тому це довгострокові інвестиції, направлені на підвищення рівня задоволеності клієнтів нашими сервісами та зміцнення нашої конкурентної позиції на ринку.

— Чому саме YASNO, який зміст вкладався в назву? Хто займався ребрендингом?

— У цього слова декілька змістів. YASNO — це, перш за все, зручність і зрозумілість у послугах, сервісах, платіжках. Це також прозорість процесів та ясність перспектив розвитку, обраного шляху.

Ребредингом займалися ми самі, команда YASNO. Бізнес-стратегію та позиціонування розробляли самі. Нове ім’я також розробили працівники; у нас був оголошений конкурс і ми отримали надзвичайно багато пропозицій.

Для розробки логотипу, фірмового стилю, рекламної кампанії, нового сайту, ремонту енергоофісів звичайно ж, працювали з партнерами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram