Соцмережі
26 Листопада 2021
934

Олександр Кубраков: Туристичні здобутки України

З початку минулого року дві галузі: авіація та туризм — переживають одну із найдовших економічних криз у власній історії.

Основна роль держави у цих процесах — підтримка галузей, створення додаткових напрямів їх зростання. Це те, заради чого існує і президентська програма Велике будівництво.

Сьогодні, на форумі “Велике будівництво: авіація та туризм” ми підсумували цей рік та презентували бачення розвитку галузей до 2024 року.

Ключові досягнення:

▪️ Підписання Угоди про спільний авіапростір з ЄС. Так званий “Другий безвіз”. Україна чекала цієї події з 2013 року — і нарешті всі обставини склалися на нашу користь. Підписання Угоди є однією з програмних обіцянок Президента України Володимира Зеленського.

Ми відкриваємо для себе багатомільйонний ринок потенційних туристів з ЄС. Щодня кількість та регулярність рейсів між Україною та ЄС зростає.

У нас є кілька років на те, щоб привести своє авіаційне законодавство до європейських норм, і забезпечити права українських пасажирів на рівні з правами пасажирів ЄС.

▪️ Відновлення транзиту. Попри значні втрати транзиту у попередні роки, ми нарешті розпочали системну роботу над його відновленням.

Ми повертаємо транзит над Чорним морем. Завдяки гнучкій тарифній політиці та постійній комунікації з бізнесом, інтенсивність польотів в Південній частині повітряного простору України зросла втричі.

У цілому ж, позитивна динаміка відновлення повітряного руху в зоні відповідальності України перевищує середньоєвропейський показник.

Уже майже місяць як ми повноправна частина Спільної системи маршрутних зборів Євроконтролю. Це завершальний етап впровадження європейських практик у галузі аеронавігації, а саме — європейської системи взаємодії в аеронавігаційній сфері.

▪️ Створення українського державного перевізника – Українські національні авіалінії.

Наразі ми вже маємо підтвердження економічної доцільності створення нової компанії від наших французьких консультантів. Уже розроблено бізнес-план проєкту. Новостворена компанія вже має перше державне фінансування, незабаром запрацює команда запуску і вже у 2022 ми плануємо здійснити перший рейс Ukrainian National Airlines – UNA.

Сьогодні Міністерство інфраструктури та компанія Airbus підписали меморандум, який передбачає можливість лізингу або купівлі сучасного флоту для Українських національних авіаліній. Ми вже маємо розуміння щодо потреби нової компанії, флот у 22 літаки забезпечить її присутність як на внутрішніх, так і далекомагістральних маршрутах. Остаточне рішення буде прийнято за результатами вивчення комерційних пропозицій від потенційних партнерів UNA.

▪️ Фінансування авіаційної та туристичної інфраструктури. Міністерство опрацьовує нові механізми:

– Створення Спецфонду для розвитку авіа та залізничної інфраструктури. За допомогою нього у найближчі роки плануємо залучити близько 16 млрд грн на розвиток аеропортів та залізниці.

– Впровадження в Україні механізму Public Service Obligation на критично важливих для держави маршрутах. Йдеться про компенсацію з бюджету частини вартості квитка на критично важливих для держави маршрутах. Ми вже маємо перші приклад на залізниці. Наступною буде авіагалузь.

– Досягнуто принципової згоди з авіакомпаніями щодо розвитку внутрішніх авіаперевезень. Урядом опрацьовує запровадження ставки ПДВ на рівні 7% на операції з внутрішніх авіаперевезень.

▪️ Серед пріоритетних інвестиційних проєктів — розвиток мережі регіональних аеропортів, перетворення Борисполя у найбільший авіахаб Східної Європи. МА “Бориспіль” може стати альтернативою для 19 аеропортів у 11 країнах нашого регіону. Сьогодні наш захід відбувся у Терміналі F, який довгий час був закритий, але вже весною 2022 року ми плануємо його перезапуск – для цього є всі умови, конкурентний ринок, високий попит.

Вкладення у туристичну інфраструктуру мають один із найбільших мультиплікаторів та впливають на велику кількість суміжних галузей. Ми вже маємо такий досвід — бум туристів із Саудівської Аравії влітку цього року. 50 тис. нових туристів та 2,5 млрд грн для економіки стали можливими завдяки запуску регулярного прямого авіасполучення та 4 млн гривень інвестиції у рекламну кампанію.

Туризм може і має бути бустером для економічного зростання. Наступного року на туристичну галузь вперше буде виділено понад 1,5 млрд грн.

Кожен з перелічених сьогодні проєктів — вже має своє втілення у реальності, а це значить що у найближчі пару років окремі історії успіху перетворяться у посилення нашої економіки та добробуту громадян.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram